Pers met lepel naar Matrix 2

In Cannes is het filmfestival begonnen. Veel aandacht ging naar de première van `The Matrix Reloaded'.

Het filmfestival van Cannes opende gisteravond met de première van de Franse speelfilm Fanfan la Tulipe, een remake waarover de verwachtingen hooggespannen waren. Maar de meeste aandacht ging uit naar de The Matrix Reloaded, vervolg op een blockbuster uit 1999, die nogal wat gespreksstof had doen opwaaien wegens de technische hoogstandjes en de al dan niet werkelijke filosofische diepgang. Vanmorgen om acht uur stroomden filmjournalisten de gigantische Salle Lumière van het festivalpaleis van Cannes binnen, om zich van een plaatsje te verzekeren. Ze voelden zich bevoorrecht, want ze waren, was hun verteld, de eersten die de film mochten zien.

Vanavond komt deel twee van wat een trilogie blijkt te zijn in een heleboel landen tegelijkertijd uit in de bioscoop, ook in Nederland. Strikte geheimhouding ter vergroting van de hype en uit angst voor piraterij hadden er zelfs toe geleid dat de Nederlandse persvoorstelling pas vanmiddag plaatsvond. Onder protest van veel filmcritici, die zo de krantenlezer niet op tijd kunnen bedienen en bovendien nog eens gefouilleerd zouden worden op camera's en geluidsapparatuur. Enkelen spraken af een lepel in hun zak te steken, zodat men bij een piepende metaaldetector in navolging van Keanu Reeves in The Matrix zou kunnen uitroepen: ,,There is no spoon!''

Het fouilleren in Cannes bleef vanmorgen beperkt tot een routineuze blik in de tas en een nog snellere beweging van een draagbare metaalscanner.

Het openslaan van de dagelijks in Cannes verschijnende vakbladen leert dat minstens een Amerikaanse, een Engelse en vijf Franse collega's ons als recensent zijn voorgegaan. Allen reageren teleurgesteld op de kwaliteit van The Matrix; een noemt het een even grote teleurstelling als de tweede cyclus Star Wars-films. Nog tijdens de de voorstelling van deze langverwachte film liep een hele rij grotendeels leeg. Gelukkig was Warner Bros. zo verstandig om de film niet aan de competitie deel te laten nemen, net als overigens de ook al zeer teleurstellende openingsfilm van gisteravond, Fanfan la Tulipe. De januskop van Cannes vertoont vaak twee soorten films: slechte voor de (foto- en tv-)publiciteit rond sterren, betere voor de critici.

Na afloop van The Matrix 2 renden alle critici weg om weer te vechten om een plekje bij de persconferentie. Zouden de regisseurs, de broers Larry en Andy Wachowski, ook nu weer een omgedraaide baseballpet dragen? Is hoofdrolspeelster Carrie-Anne Moss zichtbaar zwanger?

RECENSIE: pagina 11

    • Hans Beerekamp