Parijs: VS maken Frankrijk via pers stelselmatig zwart

De Fransen zijn het slachtoffer van een ,,georganiseerde campagne van desinformatie'' door de regering-Bush. Volgens The Washington Post is dat de strekking van een brief die de Franse ambassadeur in de Verenigde Staten, Jean-David Levitte, vandaag zou overhandigen aan leden van de Amerikaanse regering en het Congres.

Volgens de krant, die zich baseert op anonieme Franse functionarissen, is de regering in Parijs verontwaardigd over artikelen die de afgelopen maanden zijn verschenen in verschillende Amerikaanse kranten, waarin Frankrijk wordt beschuldigd van samenwerking met het regime van Saddam Hussein.

Bij de brief zou een lange lijst zijn gevoegd met voorbeelden van volgens de Fransen onware artikelen, die deel uitmaken van een ,,vuile campagne om de reputatie van Frankrijk te vernietigen''. In de ogen van de Fransen zou het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, de grote boosdoener zijn. Een hoge Amerikaanse functionaris noemt de beschuldiging ,,totale onzin''.

De Frans-Amerikaanse betrekkingen zijn op een dieptepunt sinds de oorlog in Irak. Verschillende Amerikaanse politici willen Frankrijk straffen voor zijn weigering de oorlog te steunen. Zij pleiten openlijk voor een boycot van Franse producten. Voorzichtige toenaderingspogingen zijn de afgelopen weken op niets uitgelopen. In de Franse krant Le Monde pleiten vooraanstaande Amerikaanse oud-politici van beide partijen, onder wie oud-ministers Madeleine Albright en Paul O'Neill, vandaag voor herstel van de transatlantische relatie.

Tot de voorbeelden in de Franse lijst behoren artikelen in onder meer The New York Times (over levering van onderdelen voor nucleaire wapens) en The Washington Post. De Franse woede werd vooral gewekt door een artikel vorige week in The Washington Times, net als de meeste andere gebaseerd op ,,een anonieme bron binnen de veiligheidsdienst''. Daarin werd gesteld dat Frankrijk hoge Iraakse functionarissen paspoorten had verstrekt om te ontsnappen.

Na aanvankelijk vage ontkenningen liet het State Department weten ,,geen aanwijzingen'' te hebben voor de beschuldigingen. Maar een dag later zei minister van Defensie Donald Rumsfeld: ,,Frankrijk heeft historisch nauwe banden met Irak. Bij mijn weten hadden ze die tot het begin van de oorlog. Wat er daarna is gebeurd, daar komen we nog wel achter.''