OM NAAR UIT TE KIJKEN

KINDERTHEATER

Pluk van de Petteflet

Miljoenen kinderen zijn er mee opgegroeid: het kinderboek van Annie M.G. Schmidt over de kleine Pluk met zijn rode kraanwagen en de andere bewoners van de Petteflet: Mevrouw Helderder, de Stampertjes, Zaza de Kakkerlak, Meneer Pen en Dollie de Duif. Schmidts zoon Flip van Duin heeft het boek tot toneelstuk bewerkt, met liedjes van Peter van Hintum.

Première 18 mei Koninklijke Schouwburg te Den Haag. Tournee t/m febr 2004. Inl 0900-9203.

DANS

Fontys Dansfestival

De Fontys Dansacademie uit Tilburg organiseert voor de 6de keer een internationaal dansscholenfestival, met studenten uit Ghana, Lissabon, Praag, Zweden en Helsinki. Het festival begint vrijdagavond in Tilburg met verschillende presentaties rondom het Kunstklustergebouw. De rest van week trekken de studenten door heel Brabant.

16-23 mei in Tilburg, Maastricht en verspreid over Brabant. Inl 0877-878 188 of www.fontys.nl

THEATER

Heijermans

De laatste koe crepeert, grootmoeder sterft en de rijke boer Tjerk aast op het laatste lapje grond. In het volksdrama Ora et Labora (`bidt en werkt', 1902) portretteert Herman Heijermans met overdonderend mededogen een Fries boerengezin. De Schiedamse groep Els Inc. ziet zijn bewerking van Ora et Labora als monument voor een uitstervend ras: de Nederlandse boer.

T/m 17 mei Hooimeijer Beschuit- en Banketfabriek, Barendrecht 0180-615958. 21-25 mei Els inc., Schiedam 010-4731543. 13-21 juni Oerol, Terschelling.

MUZIEK

Owen Wingrave

De Nederlandse première van de pacifistische tv-opera Owen Wingrave (1970) van Benjamin Britten naar het verhaal van Henry James heeft plaats tijdens een concertante uitvoering in de Matinee op de Vrije Zaterdag, live uitgezonden op Radio 4. Owen Wingrave ziet niets in het voortzetten van de militaire familietraditie en sterft in het door spoken bezochte huis. Het Radio Kamerorkest wordt gedirigeerd door Lawrence Renes.

Owen Wingrave 17 mei 14u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020 6718345.

POP

The White Stripes

De eenvoudige garagerock-beginselen van The White Stripes lijken nauwelijks meer in overeenstemming met de vele tijdschriftomslagen waarop het Detroitse duo in de afgelopen weken te bewonderen was. Het nieuwe album Elephant loopt als een trein. Ondertussen doen Jack en Meg White geen enkele afbreuk aan de rauwe tweepersoonsblues op Led Zeppelin-formaat die ze op de podia presenteren, al zijn ze te groot geworden voor Vera en Effenaar.

21 mei Paradiso, Amsterdam.

BEELDENDE KUNST

Erik Andriesse

Erik Andriesse, de kunstenaar die tien jaar geleden onverwachts op 36-jarige leeftijd overleed, wordt deze zomer herdacht met tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag en De Pont. Bloemen en dieren waren zijn favoriete onderwerpen. In een virtuoos handschrift tekende en schilderde hij uitbundig gekleurde zonnebloemen, amaryllissen, lelies en magnolia's, in alle stadia van bloei tot verval. Ook schedels en skeletten vormden een geliefd thema. Een verblijf op Bonaire inspireerde hem later tot het schilderen van tropische zeedieren als kreeften en schildpadden.

Erik Andriesse. 17 mei t/m 14 september in De Pont, Tilburg. 17 mei t/m 24 augustus in het Gemeentemuseum Den Haag. Inl www.depont.nl en www.gemeentemuseum.nl