NIW weigert kritische advertentie over Israël

Voor de tweede keer in twee maanden tijd heeft het Nieuw Israëlitisch Weekblad advertenties geweigerd waarin kritiek werd geleverd op Israël. ,,Het NIW duldt geen kritiek op Israël'', concludeert Anneke Mouthaan van Een Ander Joods Geluid (EAJG), waarvan de advertentie werd geweigerd.

Het NIW weigerde eerder deze week een advertentie te plaatsen van European Jews for a Just Peace (EJJP), die eist dat de handelsvoordelen voor Israël worden stopgezet omdat dat land de mensenrechten van Palestijnen schendt. EJJP, een federatie van 18 joodse organisaties in negen Europese landen, roept in de geweigerde advertentie op tot opschorting van het associatieverdrag tussen Israël en de Europese Unie totdat Israël de rechten van de mens en democratische principes, zoals overeengekomen in het verdrag, naleeft.

Medio maart weigerde het NIW ook een rouwadvertentie die EAJG wilde plaatsen na de dood van de Amerikaanse Rachel Corrie van International Solidarity Movement op 16 maart. Anders dan de Israëlische krant Ha'aretz, die de rouwadvertentie wel publiceerde, weigerde het NIW volgens Mauthaan de advertentie omdat niet bewezen was dat de Amerikaanse opzettelijk was vermoord, zoals werd beweerd in de annonce van EAJG.

,,Het was een politiek statement en geen echte rouwadvertentie'', zegt hoofdredacteur Elise Friedman van het NIW. Friedman ontkent dat ze EAJG de mond zou willen snoeren. De advertentie van de Europese organisaties is volgens haar geweigerd omdat de inhoud van de advertentie eenzijdig was. De vormgeving van de advertentie wekte volgens Friedman bovendien de indruk redactioneel te zijn.