Met de ANWB om file heen

De ANWB brengt een goedkoop navigatiesysteem op de markt dat weggebruikers niet alleen de weg wijst, maar hen ook om files heen leidt. De nieuwe dienst heet Engin (een acroniem voor Europese NaviGatie INformatie) en zal begin juni verkrijgbaar zijn. De prijs blijft onder de duizend euro.

Engin voorziet bestuurders van actuele verkeersinformatie. Als er files staan op de geplande route, biedt het systeem een alternatief. Ook tijdens de rit blijft het systeem de bestuurder met verkeersinformatie op de hoogte houden.

Het systeem werkt met een elektronische zakagenda (PDA), een GPS-ontvanger en een FM-ontvanger (voor TMC via RDS). Het apparaat is op eenvoudige wijze in een auto aan te brengen en weg te nemen. Dit laatste is ook aan te raden, omdat het apparaat direct zichtbaar achter de voorruit zit.

Engin wijst met gesproken informatie, pijlen en kaarten de weg in de meeste Europese landen: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Ierland, Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal en Scandinavië. Vooralsnog is er alleen actuele verkeersinformatie voor Nederland en Duitsland. Daarnaast biedt de dienst de mogelijkheid om benzinestations, parkeergarages, geldautomaten, musea, hotels en restaurants te laten zien.

Om de veiligheid te waarborgen kan Engin tijdens het rijden niet geprogrammeerd worden; ook andere functies van de PDA kunnen niet gebruikt worden. Carnavigatie is gunstig voor de verkeersveiligheid. `Zoekverkeer' kan ongevallen veroorzaken. Uit onderzoek van de stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid is gebleken dat 5 procent van alle gereden kilometers `omrijkilometers' zijn.

Het merk Engin is exclusief voor de ANWB. Er zijn ook andere merken op de markt, maar deze zijn vaak duurder of aan de auto gebonden.

Engin maakt gebruik van het snelle GPRS-communicatienetwerk. Dit maakt kostbare updates of het wisselen van cd's overbodig.

Door de GPS-ontvanger `weet' de auto waar hij is. Bij pech onderweg kan met een druk op de knop de wegenwachtcentrale bereikt worden. Deze weet dan automatisch de locatie.