Kritiek sportbonden op gedragscode

Het IOC wil voorkomen dat kandidaat-steden elkaar gaan beconcurreren met publicitair interessante sporttoernooien. Dat stuit op kritiek van de sportbonden.

Soms zijn opvattingen binnen één organisatie moeilijk met elkaar te rijmen. Terwijl Michael Payne, directeur marketing van het Internationaal Olympisch Comité, gisteren bij de sportconferentie in Madrid de internationale sportfederaties opriep meer begrip te tonen voor hun sponsors, deden diezelfde federaties een deur verderop hun beklag over het besluit van het IOC-bestuur kandidaat-steden voor de organisatie van Olympische Spelen te verbieden grote sportevenementen financieel te steunen.

Enerzijds wil het IOC de internationale sportbonden met marketingadviezen opvoeden, anderzijds worden maatregelen genomen waarmee federaties in problemen gebracht kunnen worden. De executive board van het IOC heeft van de ethische commissie namelijk een aangescherpte gedragscode geaccepteerd voor steden die de Spelen willen organiseren. Het artikel dat subsidiëring door steden van sporttoernooien tijdens de duur van het kandidaatschap verbiedt, is voor de federaties onacceptabel. Het is namelijk heel gebruikelijk dat steden bijdragen in de kosten.

Bij de vergadering van de vereniging van zomersportfederaties (ASOIF), die gisteren parallel aan de sportconferentie werd gehouden, spuwden de vertegenwoordigers van de bonden hun gal tegenover Pâquerette Girard Zappelli, die als afvaardigde van de ethische commissie de nieuwe gedragsregels toelichtte. Haar inspanningen ten spijt, kon de Française de criticasters niet geruststellen.

Francesco Ricci Bitti, voorzitter van de internationale tennisfederatie, wees op de gevolgen voor Wimbledon, de US Open en Roland Garros als Londen, New York en Parijs in de periode van juli 2003 tot juli 2005, als het verbod van kracht is, omdat de kandidaat-steden voor de Olympische Spelen van 2012 dan campagne voeren. Hein Verbruggen, voorzitter van de internationale wielerunie, vroeg met enig cynisme of de ethische commissie ook gaat bepalen in welke stad de Ronde van Spanje finisht, omdat Madrid in 2012 ook de Spelen wil organiseren. Hetzelfde probleem geldt overigens ook voor de Tour de France wegens de kandidatuur van Parijs. En Els van Breda Vriesman, voorzitter van de internationale hockeyfederatie, maakt zich zorgen over het olympisch kwalificatietoernooi bij de mannen, dat volgend voorjaar in Madrid wordt gehouden.

Vooral Van Breda Vriesman wond zich op over de maatregel, omdat haar federatie het toernooi twee jaar geleden reeds aan Madrid heeft toegewezen, mede om reden dat de stad substantieel bijdraagt in de kosten. ,,En we praten wel over een begroting van naar schatting twee miljoen euro'', vertelde het Nederlandse IOC-lid, die het bovendien onredelijk vindt, dat de maatregel op het moment van toewijzing nog niet van kracht was.

Volgens de nieuwe regel moet bovendien het nationaal olympisch comité het IOC een lijst overhandigen met sportevenementen die tijdens de duur van de campagne in een kandidaat-stad worden gehouden. Elk internationaal toernooi dat later aan die lijst wordt toegevoegd, moet vervolgens de goedkeuring krijgen van de ethische commissie. Is na de procedure van twee jaar de keus voor de Spelen eenmaal gemaakt, dan zijn de steden niet langer gebonden aan de strenge voorwaarden.

De reden van invoering is principieel en evident: het IOC wil voorkomen dat kandidaat-steden elkaar gaan beconcurreren met publicitair interessante sporttoernooien. Sinds het omkoopschandaal bij de toewijzing van de Winterspelen voor 2002 aan Salt Lake City, is het IOC er alles aan gelegen de procedures zuiver te houden.

Desondanks kan Verbruggen de ratio achter het besluit niet vatten. ,,De kandidaat-steden mogen in campagnetijd wel adverteren op televisie en in kranten, maar geen sportevenementen steunen. Het geld voor promotionele doeleinden mag dus wel uitgeven worden, maar niet aan sport; daarvan ontgaat mij de logica.'' En Ricci Bitti: ,,We missen dan geld, dat de sport juist zo hard nodig heeft.''

IOC-lid Dennis Oswald, voorzitter van de ASOIF en tevens lid van de executive board, vindt dat het probleem kan worden opgelost door het gewraakte artikel opnieuw te formuleren. Hij pleitte voor een zodanige flexibiliteit in de tekst, dat klassieke evenementen als Wimbledon, Tour en Vuelta buiten de maatregel vallen en ook gemaakt afspraken, zoals bij het hockeytoernooi in Madrid, gehandhaafd kunnen worden. ,,Zoals het nu staat geschreven, is dat onmogelijk'', concludeerde de Zwitser, die van beroep jurist is en ook deel uitmaakt van de executive board van het IOC.

Oswald liet later overigens doorschemeren, dat de kans op een soepele toepassing aannemelijk is. Hij had in een informeel gesprek bij IOC-voorzitter Jacques Rogge enig begrip voor de klachten van de internationale sportfederaties gesignaleerd. De kwestie zal besproken worden als de executive board dezer dagen in Madrid vergadert.