Koers Wolters Kluwer onderuit

Uitgever Wolters Kluwer verwacht voor dit jaar een lagere winst dan het bedrijf twee maanden geleden aankondigde. Oorzaken zijn volgens Wolters Kluwer de slechte economische omstandigheden in met name de Verenigde Staten en de zwakke dollar.

De uitgever, in Nederland bekend van onder meer de vakbladen Cobouw en Adformatie, gaf de winstwaarschuwing na het sluiten van de beurs gisteravond. Vanmorgen gleed het aandeel 15 procent weg tot onder de 10 euro. Tijdens de publicatie van de jaarcijfers over 2002 maakte Wolters Kluwer ook al een koersval wegens slechte vooruitzichten, toen van 20 procent. In twee jaar is ongeveer tweederde van de beurswaarde weggesmolten.

Volgens Wolters Kluwer, de grootste juridische en fiscale uitgever van Europa, zal het resultaat voor afschrijvingen nog eens `enkele procentpunten' lager uitkomen dan aangegeven tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Toen meldde het bedrijf een 6 procent lager resultaat te verwachten dan in 2001 was gerealiseerd.

Wolters Kluwer heeft over de eerste drie maanden van dit jaar een winst geboekt van 39 miljoen euro, 47 procent minder dan een jaar geleden. De omzet zakte met 15 procent tot 779 miljoen euro. Bestuursvoorzitter R. Pieterse zegt in een geschreven verklaring dat het eerste kwartaal traditioneel een zwakke periode is voor de uitgever.

In vier van de vijf bedrijfsonderdelen daalden het bedrijfsresultaat (ebita). Alleen de juridische en fiscale activiteiten in Azië, het kleinste onderdeel, noteerden een gelijkblijvend bedrijfsresultaat. Over de gehele linie daalde het bedrijfsresultaat met 40 procent tot 87 miljoen euro.

Wolters Kluwer gaat door het hele bedrijf heen kostenbesparingen doorvoeren. Volgens een woordvoerster is een vacaturestop ingesteld, worden reisbudgetten gedrukt en krijgen externe adviseurs minder werk toebedeeld. De kostenbesparingen moeten nog dit jaar vrucht afwerpen.

In augustus komt de uitgever met een plan voor de reorganisatie van de fiscale en juridische uitgaven in de Verenigde Staten. Pieterse gaf tijdens de jaarcijfers aan dat de winstmarge van die activiteiten een trend tonen die het bedrijf niet bevalt.