Klacht over censuur VS

Een nieuw, door de VS gesteund tv-station in Irak klaagt over Amerikaanse inmenging. De zender ging deze week voor het eerst de lucht in, voorlopig nog zonder een nieuwsprogramma van een half uur dat het Iraakse Media Netwerk elke avond wil uitzenden. Reden is een conflict over redactioneel toezicht.

Volgens Dan North, een Canadese documentairemaker die de Iraakse staf van het station adviseert, heeft het Amerikaanse bureau dat de wederopbouw van Irak moet organiseren (ORHA) het station verzocht de vrouw van de Koerdische leider Jalal Talabani de nieuwsprogramma's te laten beoordelen. ,,Als journalisten laten we ons geen censuur welgevallen'', zei North, die zelf ook door ORHA is ingehuurd. ,,Dit hele idee gaat over de wording van open media, dus we gaan geen bron van buitenaf accepteren die controleert wat we produceren.'' ,,Kan je je voorstellen dat een politieke leider de inhoud van westerse media checkt?'' Talabani speelt een belangrijke rol in de vorming van een Iraaks interimregime. Mevrouw Talabani leidt Kurdsat, een huiszender van Jalal Talabani's politieke partij, de Patriottische Unie Koerdistan (PUK).

Amerikaanse functionarissen gaven geen commentaar. Eerder hadden ze gezegd dat het station een welkome verandering zou zijn na de propaganda van Saddam Husseins staatszenders.

ORHA had volgens North eveneens gesuggereerd geen verzen uit de koran uit te zenden. Maar dit gebeurde toch, omdat Iraakse werknemers hadden gedreigd anders in staking te gaan.

De kijkers zagen onder andere gesprekken met Irakezen bij een ziekenhuis die klaagden over tekorten aan medicijnen. Op suggestie van ORHA was volgens North een niet-gestaafde beschuldiging van een patiënt dat Amerikaanse soldaten benzine stalen geschrapt.