Kindercollectie Klassiek

Kinderen kunnen in slaap vallen bij Slaap lekker, welterusten, een cd met rustgevende klassieke muziek. Of zichzelf opjutten met Kanongebulder en zwaardgekletter, een cd vol krijgshaftige klassieke muziek. Griezelen kan met Heksenbal en de jaargetijden klinken op Lente zomer herfst winter. De Speelgoedkist gaat over spelletjes.

In de nieuwe reeks Kindercollectie Klassiek is bekende en minder bekende muziek thematisch gegroepeerd. Zo vallen Beethovens Wellingtons Sieg, 1813 en Schuberts Militaire mars onder het krijgshaftige kanongebulder. Inderdaad, rustgevend zijn de eindeloze berceuses, nocturnes en `reveries' van componisten als Chopin, Grieg, Fauré en Debussy. En met Saint-Saëns' Danse macabre kun je het buurmeisje bang maken.

De kwaliteit van de opnamen is uitstekend met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker en het Kirov Orkest. Haitink, Karajan, Gergjev en Chailly dirigeren. Toch lijkt het vooral een idee van volwassenen, die hopen zo kinderen voor de klassieke muziek te winnen. Maar voor griezelen of slapen hebben die geen muzikaal alibi nodig. Kinderen willen idolen, en daaraan voldoen deze cd's niet. Soms brengt het thema te veel van hetzelfde, zoals de slaapliedjes en de reeks Kanongebulder en zwaardgekletter. In plaats van afwisseling, zoals in een symfonie, bieden deze cd's slechts herhaling. Gelukkig zijn er ook verrassingen, zoals Van Anrooy's oer-Hollandse Piet Hein Rapsodie met zijn neo-romantische klanken vol pauken, triangels en koper. Erg mooi.

Universal Classics: Kindercollectie Klassiek. Inl.: www.universalclassics.nl. Prijs ca. €9,00.