Hoogervorst tikt KPN op de vingers

Minister Hoogervorst (Financiën) heeft KPN op de vingers getikt. In antwoorden op vragen van het Kamerlid Vendrik (GroenLinks) hekelt de minister dat zijn voorganger Zalm niet op tijd is ingelicht door KPN over de financiering van een optieplan voor managers.

De kwestie hangt samen met de aandelenemissie in november 2001, waarmee KPN 5 miljard euro binnenhaalde om de schulden te reduceren. De Nederlandse staat, grootaandeelhouder van KPN, droeg toen 1,7 miljard euro bij de aandelenemissie. Vlak voor de emissie had KPN aangekondigd dat het 4.800 banen zou schrappen. Als onderdeel van een sociaal plan werd van het overige personeel bovendien een loonoffer gevraagd. De medewerkers kregen daar een optiepakket voor terug. Daar waren in totaal 20 miljoen aandelen mee gemoeid. Uitgaande van een koers van 4,90 euro moest voor 98 miljoen euro aan aandelen worden gekocht ter afdekking van de opties.

In overleg tussen de staat en KPN was er sprake van deze opties door uitgifte van nieuwe aandelen te financieren. Hoogervorst schrijft dat pas later bleek, bij de bestudering van het prospectus, dat KPN de financiering van de opties had gewijzigd, namelijk ten koste van de kas. Volgens de minister heeft dit de staat geen

financieel nadeel opgeleverd, maar had de minister ingelicht moeten worden. Deze handelwijze verdient ,,niet de schoonheidsprijs''.

Dat hiermee de opbrengst van de emissie niet volledig is aangewend voor de schuldreductie rekent Hoogervorst KPN niet zwaar aan, omdat kasstromen uit de emissie en de normale bedrijfsvoering door elkaar liepen. Bovendien heeft KPN uiteindelijk aanzienlijk meer afgelost dan de 5 miljard euro die de emissie heeft opgebracht, aldus Hoogervorst.

De minister schrijft voorts dat de dekking van het optiepakket voor de nieuwe topman Ad Scheepbouwer bij aanstelling nog vóór de emissie was geregeld.