Hans Wijers wil Akzo `uit dwangbuis' halen

Hans Wijers, de nieuwe baas van Akzo Nobel, gaat voor 500 miljoen euro aan onderdelen verkopen. Om de druk te verlichten.

Hij is een buitenstaander. Een emotionele binding met zijn nieuwe bedrijf heeft hij daarom niet. ,,Ik kijk koel naar de prestaties van de onderdelen. En grijp in waar het nodig is.'' Hans Wijers, voormalig minister van Economische Zaken, laat er geen gras over groeien. Hij is net twee weken bestuursvoorzitter van farmacie- en chemieconcern Akzo Nobel.

Vanochtend kondigde hij in het Amsterdamse hotel The Grand zijn eerste reorganisatie aan. Akzo gaat voor circa 500 miljoen euro aan onderdelen verkopen. Want het bedrijf heeft geld nodig, om te kunnen ademen. En om aankopen te doen, met name op het gebied van verf. ,,We zitten nu in een dwangbuis'', zei Wijers. Hij somt op: stijgende pensioenkosten, een verplichting om de bedrijfsschuld verder omlaag te brengen, de noodzaak om te blijven vernieuwen. En, problemen bij medicijnendochter Organon. Met name door die problemen zal de winst van het hele bedrijf dit jaar tussen de 10 en 20 procent dalen. Vorig jaar haalde Akzo een omzet van 14 miljard euro, en een winst van 892 miljoen euro.

Met name bij de divisie chemicaliën zullen onderdelen sneuvelen, kondigde Wijers aan. Welke, wilde hij niet zeggen. Maar bedrijven die geen wereldwijde positie hebben, en een enorme investering zouden vragen om zoiets te bereiken, worden onder de loep genomen. Zo worden zout – een historische peiler van Akzo – en chloor met name in Noordwest-Europa verkocht. ,,Zout? Dat is een mooie business'', aldus Wijers.

Zijn eerste prioriteit is Organon op orde brengen. Het bedrijf heeft een paar onverwachte tegenvallers gehad. De belangrijkste medicijn, het antidepressivum Remeron, verloor zijn patent in Amerika. Die markt wordt nu snel overgenomen door goedkope versies van de medicijn. Nieuwe medicijnen van Organon hebben minder succes dan gehoopt. Het bedrijf moet afslanken. Vorig jaar telde de hele farmatak (Organon, Intervet en Diosynth) nog 21.800 werknemers. Aan het eind van dit jaar zullen dat er minder dan 21.000 zijn.

Zijn voorganger Kees van Lede kreeg het voortdurend voor zijn voeten geworpen. Akzo Nobel is een verzameling van onsamenhangende onderdelen: pillen, verf en chemicaliën. Waarom de pillen niet afsplitsen en laten samengaan met een andere middelgrote speler in de meedogenloze farmawereld, waar schaalgrootte steeds belangrijker wordt? Wijers hield zich hierover op de vlakte. ,,Het is onwaarschijnlijk dat Akzo op de lange termijn dezelfde brede portfolio heeft als nu.'' Maar hoe lang dat gaat duren liet hij in het midden.