GALERIESELECTIE

ELSPETH DIEDERIX

Het reizen zit kunstenaar Elspeth Diederix, geboren in Kenia, in het bloed. Veel van haar fotowerken zijn gemaakt op exotische plekken, maar zelf blijft ze bewust een buitenstaander. Altijd spreekt er een gevoel van vervreemding uit haar voorstellingen. De werken die te zien zijn op Diederix' eerste solotentoonstelling bij Galerie Diana Stigter zijn gemaakt tijdens een recente reis door India. Hier gebruikte ze alledaagse voorwerpen - een plastic zak, een schaar, een motor - om met een haast mathematische precisie stillevens te componeern.

Foto's van Elspeth Diederix. Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. 17 mei t/m 28 juni, di t/m za 13-18u.

GLENN SORENSEN

Kunstenaar Glenn Sorensen vindt de onderwerpen voor zijn schilderijen dichtbij huis. Tegenover grote verhalen van de historieschilderkunst plaatst hij schilderijen van de kleine dingen die het leven aangenaam maken: planten, bloemen, sigaretten of stoelen. Meer dan om het onderwerp gaat het Sorensen om het schilderen zelf, om de manier waarop de verf op het doek is aangebracht en om het effect van de verschillende kleuren. Zijn nieuwste schilderijen tonen composities van bloemen. Het blijft echter onduidelijk of het echte bloemen zijn, of toch patronen op het behang van zijn woonkamer of de jurk van een geliefde.

Schilderijen van Glenn Sorensen. Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. 17 mei t/m 21 juni, di t/m vr 11-18u, za 13-18u.

ROB BIRZA

One is free is de titel van de opmerkelijke serie nieuwe schilderijen van Rob Birza die te zien is bij Galerie Fons Welters. Afgebeeld zijn demonstrerende mensenmassa's, anti-globalisten wellicht, die met spandoeken door de straten trekken. Het zijn grimmige beelden, die met zuurstokkleurtjes op het doek gezet zijn. In fluorescerend roze geschilderde kreten als 'enough is enough' en `shut down now' trekken direct de aandacht. Opvallend zijn de lijsten waarin de voorstellingen gevat zijn: die zijn gemaakt van textiel en doen haast psychedelisch aan.

One is free, schilderijen van Rob Birza. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. 17 mei t/m 28 juni, di t/m za 13-18u.

MERINA BEEKMAN

Al sinds jaren reist Merina Beekman regelmatig naar het Midden-Oosten om inspiratie op te doen. Maar waar voorheen exotische dieren en inheemse architectuur haar interesse hadden, zijn het nu de inwoners van deze gebieden die haar tekeningen bevolken. Onder de titel Mingled Minorities toont Beekman portretten van verschillende bevolkingsgroepen, fijntjes getekend in zwarte Oost-Indische inkt. Over de gezichten zijn stempelafdrukken getekend die betrekking hebben op de identiteit van de personen. Bestempelingen als Kurdish Chief, Iranian Jew en Afghan Lady geven een actueel accent aan hun complexe afkomst en geschiedenis.

Mingled Minorities, tekeningen van Merina Beekman. Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. 17 mei t/m 14 juni, di t/m za 13-18u.

BAK

Ruim een jaar lang was de expositieruimte van De Begane Grond in Utrecht gesloten vanwege een ingrijpende renovatie. Zaterdag gaat het volledig verbouwde kunstenaarsinitiatief open onder een nieuwe naam: BAK, basis voor actuele kunst. De eerste tentoonstelling heet Fade In en bestaat uit vijf films van de in Wenen woonachtige kunstenaar Josef Dabernig. Het zijn korte, documentaire-achtige filmpjes zonder duidelijke verhaallijn - een verslag van een voetbalwedstrijd, een autorit of een treinreis bijvoorbeeld. Maar door verrassende wendingen en onverwachte slotscènes slaagt Dabernig er steeds weer in de kijker op het verkeerde been te zetten.

Fade In, films van Josef Dabernig. BAK, basis voor actuele kunst, Lange Nieuwstraat 4, Utrecht. 17 mei t/m 29 juni, wo t/m vr 12-17u, za en zo 13-17u.

En verder

Wandtapijten van Henri Jacobs t/m 24 mei in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; foto's van Holger Niehaus t/m 25 mei in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; schilderijen van Erik Mattijssen t/m 24 mei in Galerie Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam.