Epidemie bedreigt VN Bunia

De bijna 10.000 Congolezen die bescherming hebben gezocht bij de VN-vredesmacht in de Congolese stad Bunia, verkeren ,,in een extreem gevaarlijke, zelfs wanhopige humanitaire situatie''. De op een na hoogste hulpcoördinator van de Verenigde Naties, Carolyn McAskie, heeft dat gisteren in New York gezegd. De VN hebben onder meer Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Italië benaderd om op korte termijn troepen te sturen naar Noordoost-Congo waar een bloedbad dreigt.

De vluchtelingen staan op elkaar gepakt, niet alleen binnen het VN-terrein maar ook er net buiten. Ze kunnen zich alleen bedekken met plastic zeilen en er zijn geen latrines. Volgens de VN dreigt er een uitbraak van mazelen en dysenterie.

In de directe omgeving wordt nog altijd hevig gevochten door milities van twee rivaliserende stammen, de Lendu's en de Hema`s. Mortieren sloegen gisteren in bij een belendend gebouw waar mensen naartoe waren gevlucht omdat er op het VN-terrein geen plaats meer was. Daarbij werd een onbekend aantal vrouwen en kinderen gedood.

In de stad zelf liggen de lijken op straat te rotten. Toen twee werknemers van het Rode Kruis probeerden de lichamen te bergen, werden ze volgens de plaatselijke mensenrechtenorganisatie Justice Plus dinsdag door kogels gedood. Ruim 60.000 bewoners zijn gevlucht.

Twee militaire VN-waarnemers worden nog altijd vermist. Volgens onbevestigde berichten zijn ze door de Hema-militie UPC vermoord. De VN hebben in Bunia maar 650 militairen die niet in gemachtigd en in staat zijn om een einde te maken aan de gevechten waarbij zeker 28.000 strijders betrokken zijn.

De Congolese president Joseph Kabila heeft vanochtend in Tanzania gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de strijdende partijen in de hoop het conflict te bezweren. Volgens de VN was het vanochtend in Bunia redelijk rustig.