EN VERDER

Excursie mobiliteit

Op zaterdag 17 en zondag 18 mei worden in en rondom de Architectuur Biënnale in Rotterdam zes verschillende mobiliteitsexcursies gehouden. Onder begeleiding van een deskundige gids wordt gewandeld, gefietst, gevaren of per bus rondgereden langs natuurgebieden, over verkeerspleinen, bruggen en belangrijke tunnels. De excursies vertrekken vanaf het NAi of Las Palmas. En de bootexcursie vanaf de Kop van Zuid.

Mobiliteitsexcursie. Za 17 en zo 18 mei. Deelname €7,50. Res 0900-1410 (€0,15 p.m.) of www.rotterdam.info

Romeins Schip

In Leidsche Rijn Utrecht is een bijzonder Romeinse schip opgegraven. Tijdens de Gave Graafdagen, de laatste twee weekenden van mei, kunnen bezoekers het ruim 1800 jaar oude schip komen bekijken. Behalve bezichtiging van het schip met de aangetroffen inventaris, kan ook een tentoonstelling over het schip & de Romeinse tijd (in Leidsche Rijn) worden bezocht. Scouts zullen de eerder in de omgeving aangetroffen Romeinse wachttorens nabouwen. Verder zijn er diverse kinderactiviteiten.

Gave Graafdagen, 17-18 en 24-25 mei van 10-16u. Terrein ligt ten westen van De Meern (bij Utrecht) in de wijk Veldhuizen, bereikbaar via de Letschertweg. Openbaar vervoer of fiets wordt aangeraden wegens beperkte parkeermogelijkheden. (bus 128 vanaf NS-station Utrecht CS). Inl www.romeinsschip.nl of www.leidscherijn.nl

Wandeling Schokland

Om de oude cultuurwaarde in de grond te behouden zijn dit jaar diverse werkzaamheden verricht rondom het voormalig Zuiderzee-eiland Schokland. Veel van de directe omgeving van dit UNESCO werelderfgoed is in de afgelopen jaren aangekocht om te vernatten zodat de grond niet verder in gaat klinken. Het Flevo-landschap organiseert op zaterdag 17 mei een excursie over het eiland waarbij uitleg wordt gegeven over alle ontwikkelingen.

Rondwandeling Schokland op 17 mei om 10u vanaf museumterp. Res bij Het Flevo-landschap. Tel 0320 286130 (12-17u). Inl www.flevolandschap.nl. Deelname €2,50 (kind €1,15). Begunstigers gratis. Laarzen of stevige wandelschoenen worden aangeraden.

Eten in het weiland.

Ter gelegenheid van het jaar van de boerderij rijdt een mobiel restaurant door Nederland waar chef-koks van toprestaurants bijzondere streekgerechten koken voor hun gasten. Zittend aan lange eikenhouten tafels, met uitzicht op een erf of een boomgaard kunnen per avond 100 gasten genieten van een compleet viergangenmenu op basis van plaatselijke specialiteiten. Op 16 mei kookt Freek Mulder, de kok van `De Amshoff' in Kiel-Windeweer. Voor het menu van het BoerenDiner liet hij zich inspireren door plaatselijke specialiteiten als Texesls lammeren, paling en vis van het wad.

BoerenWereldKeukenweekend Groningen, 16 mei en 17 mei v.a. 19u. Landgoed Verhildersum, Wierde 40, Leens. Inl 0800-789 0800. (res tot één dag van tevoren) Op za- en zondag om 13u is er gelegenheid om Surinaams te lunchen.

Inl www.jaarvandeboerderij.nl