Duitsland

Azteken

In de nationale vlag van Mexico herinnert de adelaar op de cactus aan de mythe van Tenochtitlán. Op de ruïnes van deze Aztekenmetropool werd na de Spaanse verovering Mexico-stad gebouwd. Een expositie in Berlijn, die eerder in Londen een half miljoen bezoekers trok, toont nu de bloeiperiode van de Azteekse cultuur. De fijne gouden sieraden en de raadselachtige schoonheid van de godenbeelden doen de verschrikkingen van de mensenoffers aan de Azteken-heersers haast vergeten.

Van 17 mei t/m 10 aug in de Martin-Gropius-Bau, Niederkirchener Str. 7, Berlijn. Dag beh di 10-20u; inl 0049 30254860.

Ilja Repin

Hij schilderde tsaren en kunstenaars zoals Tolstoi, Gorki en Moessorgski. Maar het mooist zijn de doeken waarop Ilja Repin eenvoudige arbeiders, boeren en soldaten portretteerde en die bij elkaar een kleurrijk beeld van het laat-19de-eeuwse Rusland geven. Repin schilderde mannen en vrouwen met eeltige handen en zonverbrande koppen, met drankzuchtige ogen en bezwete lijven. Hij was een realist en gaf de Russische ziel een gezicht. Soms zijn de beelden gruwelijk, vaak treurig of juist vol levenslust. Bijna 160 jaar geleden kwam hij in de Oekraïne als zoon van een kozak ter wereld. Later verkeerde hij in de hoogste kringen. Na de oktoberrevolutie van 1917 vlucht hij naar Finland. Stalin wil Ruslands beroemdste schilder terughalen, naar Repin bleef tot aan zijn dood in 1930 in ballingschap.

Ilja Repin - Auf der Suche nach Russland t/m 3 aug in het Saarland Museum, Bismarckstr. 11-19, Saarbrücken. Dag beh ma 10-18u, wo tot 22u. Inl 0049 68199640.

En verder

Blaue Nacht, München verandert voor één nacht in een blauw belichte openluchtgalerie met projecties, klankinstallaties en muziek, op 17 mei in het oude centrum; Theatertreffen t/m 18 mei in Berlijn: 0049 3023276606; Kubisme, met schilderijen van Picasso en Klee, t/m 2 aug in het Sprengel Museum, Hannover: 0049 51116843875.