Deze kassa gaat dicht

Als klant was het misschien wel comfortabel, maar als belegger voelde hij zich er minder prettig bij. De rijen voor de kassa van de Albert Heijn-vestiging in Amsterdam-Zuid zijn sinds de spreekwoordelijke val van het concern wel wat korter geworden. Was dat niet illustratief voor de situatie bij Ahold, zo luidde de vraag van een aandeelhouder afgelopen dinsdag op de jaarvergadering.

Morgen krijgt de bezorgde aandeelhouder annex klant wellicht meer duidelijkheid. Dan komt het supermarktenconcern met een zogeheten trading statement, waarin duidelijk moet worden of – tussen alle fraude-opsporingen, benoemingen, cijfercorrecties en ontslagen door – voldoende luiers en pakken koffie de scanner passeren.

Een slechter moment om inzage te geven in de resultaten is nauwelijks mogelijk. Nederland is nu officieel in recessie, geen dag gaat voorbij zonder dat beursfondsen met een winstwaarschuwingen komen en de boodschappende klant zoekt zijn heil meer en meer bij discounters. Maar de verwachtingen bij de belegger zijn hooggespannen. Sinds de onthulling van de fraude in februari is de koers van Ahold meer dan verdubbeld, zonder dat nieuwe concernresultaten zijn onthuld. De laatste keer dat Ahold een statement gaf, dat was op 7 januari, kon nog een omzetgroei van 9,2 procent bekend worden gemaakt. Winstcijfers ontbraken, zoals gebruikelijk bij dergelijke publicaties, evenals een handtekening van de controlerend accountant. In dit geval zal nog meer ontbreken. Bijvoorbeeld vergelijkingsmateriaal uit het verleden. De jaarcijfers van 2000, 2001 en 2002 zijn ingetrokken of nooit bekendgemaakt, dus een groei van de omzet is daarmee nietszeggend.

De frauderende groothandelsdochter US Foodservice was volgens het laatste trading statement in 2002 goed voor bijna een kwart van de verkopen. Toen werd ook voor ruim 500 miljoen dollar aan winst verzonnen: gezien de omvang van de zwendel is het zeer de vraag of US Foodservice al betrouwbare cijfers over 2003 kan geven.

Ook rond de prestaties van de supermarkten zijn nog wel vraagtekens te zetten. Zo loopt nog een onderzoek naar het cijferwerk bij de Argentijnse Disco-keten en zijn grote supermarktketens in Europa, die slechts deels in bezit waren, ten onrechte volledig meegenomen in de cijfers. Juist voor de omzet, naar verwachting de kern van de bekendmaking van morgen, heeft die onterechte bijtelling grote gevolgen.

Voor de klant en aandeelhouder uit Amsterdam-Zuid is het zeer de vraag of zijn nieuwsgierigheid morgen voldoende bevredigd wordt. Wellicht moet hij zaterdag toch maar weer de mensen in de rij voor de kassa tellen.

    • Erik van der Walle