China: quarantaine of executie

Chinezen die zich niet houden aan quarantaine-maatregelen in verband met de besmettelijke longziekte sars, kunnen daarvoor geëxecuteerd worden. ,,Het met opzet verspreiden van acute ziekteverwekkers (...) zal worden bestraft met minimaal tien jaar gevangenisstraf, met levenslang of met de doodstraf'', zo meldde het officiële Chinese persbureau Xinhua vandaag. Het betreft hier een nieuwe interpretatie door het Chinese Hooggerechtshof van reeds bestaande wetten op het gebied van de verspreiding van besmettelijke ziekten.

Uit China komen incidenteel berichten naar buiten over mensen die met geweld hebben geprobeerd hun quarantaine te doorbreken. Zo is er het geval van de met sars besmette arts Li Song uit Binnen-Mongolië, die de ziekte opliep toen hij tijdelijk werkzaam was in een ziekenhuis in Peking. Li infecteerde op zijn beurt 28 mensen onderwie zijn vrouw en zijn ouders die inmiddels aan de ziekte zijn overleden. Hij verliet het ziekenhuis voor korte tijd om zijn zieke ouders bij te staan. Ook in Peking hebben incidenteel patiënten de ziekenhuizen ontvlucht.

Met de nieuwe wetsinterpretatie is ook het weigeren van medische behandeling indien dat leidt tot overdracht van de ziekte strafbaar gesteld met celstraffen van drie tot zeven jaar. Op het produceren en verkopen van namaakmedicijnen komt een maximumstraf van 15 jaar te staan. Verder zijn er ruim honderd mensen gearresteerd voor het verspreiden van geruchten over sars via sms en e-mail.

In China neemt het aantal nieuwe sars-meldingen per dag inmiddels af. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het echter nog te vroeg om al van een structurele verbetering van de situatie te spreken.

De de facto onafhankelijke eilandstaat Taiwan meldde vandaag drie doden en 26 nieuwe gevallen. In Hongkong werd een motie verworpen die opriep tot het aftreden van de hoogste leider Tung Chee-hwa. Zijn aftreden werd onder meer geëist om zijn `falend' sars-beleid.