Archief toont schatkamer van Amsterdam

Het Gemeentearchief Amsterdam opent morgen de permanente tentoonstelling De Schatkamer van Amsterdam. Daar is te zien wat er zo al in de depots van het Gemeentearchief ligt opgeslagen. Het archief heeft in totaal 35 kilometer stellingruimte. Bezoekers kunnen reproducties van geselecteerde archiefstukken zoals boeken, prenten, foto's en bouwtekeningen, digitaal raadplegen. Het Gemeentearchief koos de stukken omdat ze eeuwenoud, mooi, de eerste uit een reeks, ontroerend of simpelweg gewoon zijn. Bezoekers krijgen een handcomputer mee die informatie verstrekt bij de stukken. Dat kan gesproken tekst zijn, maar bij een tekening van de Westertoren kan ook het geluid klinken van het carillon. De computer kan geselecteerde informatie bewaren die de bezoeker na afloop kan laten printen, of mailen. De tentoonstelling is tot 9 juni dagelijks open, daarna op afspraak.