`Alle Nederlandse Roma zijn crimineel'

De hele Roma-gemeenschap in Nederland is bezig met het plegen van misdrijven. Dit zei officier van justitie M. van Elsdingen gisteren in de Arnhemse rechtbank. Zes leden van een Roma-zigeunerfamilie uit Ede stonden daar terecht voor het plegen van inbraken, heling, oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Zij werden in november vorig jaar aangehouden na een grootscheeps onderzoek van politie en justitie.

Volgens Van Elsdingen blijkt uit afgetapte telefoongesprekken dat de groep Roma-zigeuners in Nederland nauw met elkaar in contact staat en dat er ,,erg veel en vrij dominant'' over criminele activiteiten wordt gesproken. Ook is er criminele samenwerking met familieleden in het buitenland.

In Nederland wonen officieel minder dan duizend Roma-zigeuners. Maar illegaal kunnen meer Roma in Nederland verblijven. Van Elsdingen baseert zijn mening over de Roma-gemeenschap ook op rapporten van de kinderbescherming en de jeugdreclassering. De jeugdreclassering heeft volgens de officier ,,totaal geen vat'' op criminele Roma-jongeren omdat het plegen van diefstal binnen de gemeenschap een ,,geaccepteerde vorm van inkomensverwerving is''. Pogingen om de kinderen onderwijs te laten volgen, zijn niet geslaagd. Ook in de gemeente Ede, waar 33 Roma-gezinnen wonen, zijn talloze integratie-projecten mislukt.