Zelfverrijking

In uw berichtgeving over de `exorbitante zelfverrijking' (Kok destijds als premier) zijn een paar aspecten onderbelicht, ook nog in de krant van 10 mei.

1. Als rechtvaardiging wordt uitentreuren genoemd de dreigende braindrain van topmanagers naar het lokkende buitenland.

Aangezien de beloningen al jarenlang exorbitant worden verhoogd lopen zij in die visie dus al jarenlang exorbitant achter. Toch is er jarenlang geen naam bekend van Nederlandse topmanagers die naar het lucratieve buitenland verkast zijn, integendeel. Dus het is gewoon een leugen, om bestwil.

2. In de huizensfeer is er een truc die al tientallen jaren wordt toegepast: het bedrijf koopt een huis en verhuurt dit aan de manager. Daarna koopt de manager het huis van het bedrijf.

Omdat hij erin woont is het een bewoond huis hij koopt het dus voor 60 procent van de leegwaarde. Belastingvrije winst voor de manager: 40 procent van de verkoopwaarde. Bij een huizenprijs van 1 miljoen een douceurtje van 4 ton (guldens of euro's). Dit kan een paar keer worden herhaald. De belastingdienst/FIOD weet dit al tientallen jaren maar doet er niets aan.

3. Regering en parlementsleden weten dit al vele jaren maar doen er niets aan. Zelfs de financiële PvdA-kopstukken verdwijnen naar bank- en verzekeringswezen (Duisenberg, Kok, Melkert, Vermeend).

Topmanagers, ministers en parlementsleden moeten ons maar niet meer lastigvallen met hun normen en waarden.