VS sturen FBI naar plaats van aanslag

De Amerikaanse regering stuurt agenten van de FBI naar Saoedi-Arabië om de autoriteiten te helpen bij het onderzoek naar de zelfmoordaanslagen van gisteren op drie wooncomplexen voor westerlingen in de Saoedische hoofdstad Riad.

Het aantal doden bij de aanslagen staat nu op 34, aldus een Saoedische bekendmaking. Het is niet duidelijk of hieronder ook de negen daders zijn begrepen wier lijken gisteren werden gevonden.

De Saoedische regering zegt dat de aanslagen in verband staan met de 19 aanhangers van Al-Qaeda die op 6 mei verdwenen na een vuurgevecht met Saoedische veiligheidsdiensten die een grote wapenopslagplaats hadden ontdekt. Minister van Binnenlandse Zaken prins Nayef zei gisteren dat de 19 naar wordt aangenomen onder directe orders staan van Al-Qaedaleider Osama bin Laden. Tegen de krant Okaz sloot hij verdere aanslagen niet uit. Eerder had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, die enkele uren na de aanslagen in Riad arriveerde voor een afgesproken bezoek, ,,de vingerafdrukken'' van Al-Qaeda gezien. Al-Qaeda was verantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington.

President Bush noemde de aanslagen ,,verachtelijke daden door moordenaars wier enige geloof haat'' is. Hij zwoer dat de VS ,,de moordenaars zullen vinden, en zij zullen de betekenis leren kennen van Amerikaanse gerechtigheid''.

Sommige Amerikaanse Congresleden legden de schuld voor de aanslagen bij Saoedi-Arabië, dat te weinig zou doen om extremisten de voet dwars te zetten. Maar de Democratische senator Bob Graham, een mogelijke presidentskandidaat, zei dat de aanslagen misschien niet waren gebeurd als de Amerikaanse regering niet de aandacht van leger en inlichtingendiensten op Irak had gericht, en minder op de strijd tegen Al-Qaeda. Senator Kyl, die een Senaatscommissie over terrorisme en binnenlandse veiligheid leidt, zei dat ,,onze recente successen in Irak, Afghanistan en de ontmanteling van terroristische cellen in de wereld sommige Amerikanen begrijpelijk hebben aangemoedigd hun aandacht te laten afleiden van de oorlog tegen terreur naar andere dringende problemen''. Maar de aanslagen van gisteren ,,zijn een herinnering dat onze vijanden zich niet evenzo zullen laten afleiden.''