Veteraan verbaasd in Afrika

Peter Winnen (IJsselstein, 1957) werd in 1983 derde in de Ronde van Frankrijk. Nu schrijft hij columns die kunnen wedijveren met die van Jan Mulder en koerst in de Ronde van Senegal, in een Afrikaans team. Wat hij daar precies zoekt, weet hij ook niet, in ieder geval geen ereplaats. Winnen levert zelf het commentaar bij de documentaire Senegal surplace van John Appel, impressies van een merkwaardige wielerwedstrijd. Voordat de IKON de documentaire uitzendt, is deze op een groot doek te zien.

Prachtig onderwerp voor een film: een veteraan op zoek naar misschien wel zichzelf, arrogante Italianen die elke dag elke kleur trui willen aantrekken, een tekortschietende organisatie, coureurs die door het stadsverkeer heen moeten manoeuvreren, enthousiast wuivende kinderen, gefnuikte ambities van Afrikaanse renners.

We krijgen er veel over te horen, maar weinig te zien. Het lijkt wel of Appel, onvolprezen regisseur van de documentaire over André Hazes, nu hij zelf de camera hanteert, steeds net per ongeluk de verkeerde kant uitkijkt. De montage is een rommeltje, geen lijn wordt consequent gevolgd of afgemaakt, de verbazing richt zich op voor de hand liggende eigenschappen van Afrika: ja, de gaten in de weg zijn kraterdiep, maar we krijgen ze niet eens te zien.

Er zit zelfs iets in de impressionistische structuurloosheid van Senegal surplace wat me politiek niet bevalt. De muziek, waarvan de componist zoals wel vaker bij televisieproducties niet vermeld wordt, omdat er toch geen aparte auteursrechten hoeven te worden betaald, slaat een iets te koddige toon aan wanneer een motoragent voor de coureurs uitzwabberend de weg vrijmaakt. En de renners uit Winnens ploeg `Sénégal Mixte' die voor minder rijden dan `een broek en een trui', zoals dat heet wanneer beroepsrenners geen salaris ontvangen, komen wel erg weinig aan het woord.

Maar het landschap is mooi, de geluiden van ons onbekende vogels fascinerend en we horen zelfs een onvervalste `Mexicaanse hond' uit een zendinstallatie. Rare jongens, die Afrikanen!

Senegal surplace. Regie: John Appel. Met: Peter Winnen. In: Het Ketelhuis, Amsterdam.