Verzet burgemeester tegen steun MVV

Burgemeester G. Leers van Maastricht wil niet dat de gemeente nog langer geld steekt in de noodlijdende plaatselijke voetbalclub MVV. Hij zal zich ,,tot het einde toe verzetten tegen nieuwe steun'', ondanks ernstige bedreigingen aan zijn adres op de internetsite van de supportersvereniging. Leers vindt de miljoenensteun aan de club niet langer verdedigbaar.

Vanavond spreekt de commissie algemene zaken en middelen van de Maastrichtse gemeenteraad over mogelijke nieuwe steun voor MVV. Geen nieuw krediet van de gemeente betekent zo goed als zeker het bankroet voor de meer dan honderd jaar oude voetbalclub die in de eerste divisie uitkomt.

Leers, oud-Tweede-Kamerlid voor het CDA, is een van de weinige bestuurders in Nederland die weigert gehoor te geven aan de aanhoudende roep om met gemeenschapsgeld het betaalde voetbal overeind te houden. Om zijn houding is Leers inmiddels bedreigd, onder meer op de internetsite van de supportersvereniging van MVV: `Als MVV failliet gaat, wordt Leers de nieuwe Pim Fortuyn', `Leers let op!!! Je dagen zijn geteld in Maastricht!' en `Jongens, alles los woensdag! Geen genade voor die hond van een Leers & consorten! Wie niet horen wil...'

Justitie besloot vanmorgen tot onderzoek naar de bedreigingen die ,,serieus worden genomen''. De burgemeester zegt zelf ook aangifte te zullen doen. Maar de bedreigingen brengen hem niet op andere gedachten.

Als het aan Leers ligt gaat er geen cent overheidsgeld meer in de ,,bodemloze put'' die MVV heet. De gemeente gaf al enkele keren miljoenen euro's via leningen, giften, grondtransacties en de koop van het MVV-stadion. Telkens was het `de allerlaatste keer'.

Laatstelijk in 2001 kreeg MVV een gift en stelde de gemeente zich garant: samen goed voor ruim twee miljoen euro. Toen zei de gemeenteraad ook dat het de allerlaatste keer was. Daar wil Leers nu aan vasthouden.

Leers: ,,De wethouders zijn het met mij eens. Vanavond horen we wat de commissie ervan vindt, en volgende week is het woord aan de gemeenteraad. Ik reken op gezond verstand. Er zal wel door de een of de ander een motie worden ingediend om MVV toch weer te helpen. Ik zal me daar tegen verzetten, al ben ik natuurlijk democraat, en geen despoot. Ik zal moeten leven met een besluit van de gemeenteraad.''

De scheidslijn tussen voor- en tegenstanders van steun aan MVV loopt dwars door de politieke partijen heen.

In de afgelopen weken besloten verscheidene gemeenten vele miljoenen euro's steun te geven om `hun' lokale voetbalclub niet failliet te laten gaan. In Maastricht wil burgemeester Leers dat het anders gaat. MVV moet eindelijk eens zelf zijn broek ophouden, moet breder kijken dan telkens maar de hand op te houden bij de gemeente als het water de club tot de lippen staat.

De burgemeester heeft ook inhoudelijke argumenten. Leers: ,,Bestuurlijk Nederland komt in zwaar weer terecht, iedereen moet bezuinigen, ook gemeenten. In Maastricht alleen al tien tot vijftien miljoen euro per jaar. Dat gaat pijn doen.'' [Vervolg STEUN MVV: pagina 14]

MVV

'Niet te verkopen'

[Vervolg van pagina 1] Leers:,, Als gemeente kun je het niet verkopen om op sociaal-maatschappelijk terrein fors te bezuinigen, terwijl je miljoenen in een commerciële club blijft stoppen. Dat andere gemeenten dat wel doen? Dat is hún afweging. Zij moeten dan maar aan hun bevolking uitleggen dat ze miljoenen aan een voetbalclub geven en tegelijkertijd korten op maatschappelijke organisaties.''

De burgemeester stelt vast dat het betaalde voetbal een claim op gemeenten in Nederland legt. Die claim wordt steeds groter en vormt een groeiend probleem. Gemeenten kunnen dat probleem niet meer oplossen. Leers: ,,Dat moet de overheid ook niet doen. Het gaat in de voetballerij om grote commerciële belangen, met grote salarissen. Die moeten niet gefinancierd worden met overheidsbijdragen.''

Bovendien is volgens Leers de geloofwaardigheid van de overheid in het geding. De gemeente heeft de vorige keren telkens gezegd: `dit is de allerlaatste keer dat we MVV steunen'. Hij zegt dat hij ,,het niet kan uitleggen dat je drie keer achter elkaar zegt dat het de laatste keer is en dan toch weer geld geeft. Dan ben je als overheid volstrekt onbetrouwbaar.''

Hoewel hij ook de emotie ziet en ,,grote betrokkenheid'' voelt bij het mogelijk verdwijnen van MVV uit het betaald voetbal, weigert Leers zijn standpunt te verlaten. Bovendien treft MVV zelf grote schuld, zegt hij. Er zijn veel beloften gedaan die niet zijn waargemaakt. Zo zou er twee jaar geleden, naast financiële hulp van de gemeente, geld komen van bedrijven en andere sponsors. Dat blijkt niet allemaal te zijn gebeurd.

Zo zijn meer beloften door de club gedaan die vals waren. Bovendien is MVV doof geweest voor ,,gezonde kritiek en signalen''.