Verlies eerste kwartaal Lufthansa

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft het eerste kwartaal van dit jaar afgesloten met een operationeel verlies van 415 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 12 miljoen euro.

In verband met de huidige malaise in de luchtvaart verwacht Lufthansa over heel 2003 rode cijfers te schrijven. Bestuursvoorzitter Jürgen Weber sprak vanmorgen in een toelichting op de cijfers van de grootste crisis in de geschiedenis van de luchtvaartindustrie, zo meldde het ANP. De sector heeft onder meer te lijden onder het barre economische klimaat, de virusziekte sars en tot voor kort de oorlogshandelingen in Irak.

Het kwartaalresultaat is slechter dan analisten hadden verwacht. Lufthansa waarschuwde vorig maand al voor een flink verlies en kondigde maatregelen aan om de kosten te drukken. Netto kwam het verlies uit op 356 miljoen euro, tegen een verlies van 186 miljoen een jaar geleden. De omzet daalde 4,6 procent naar 3,68 miljard euro.

Lufthansa is, na KLM, de tweede grote luchtvaartmaatschappij die met slechte resultaten naar buiten komt. De virusziekte sars heeft vooral Lufthansa getroffen, dat een sterke alliantie in Azië heeft. De geringe bezetting op Aziatische bestemmingen heeft Lufthansa genoopt tot het uit bedrijf nemen van vliegtuigen.