Verdeelde reacties

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben gisteren optimistisch gereageerd op de plannen van het nieuwe kabinet de hypotheekrenteaftrek deels te beperken. Makelaarsverenigingen en de Vereniging Eigen Huis zijn sceptisch over het voorstel. Kamerlid Hofstra (VVD) toonde zich ongelukkig met het voorstel en is vooralsnog tegen.

De onderhandelaars van CDA, VVD en D66 bereikten gisteren overeenstemming over een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Zelf spreken zij van ,,het aanpakken van oneigenlijk gebruik'' van de renteaftrek. Mensen die hun huis met winst verkopen en vervolgens een duurder huis kopen, zouden die winst voortaan in dat nieuwe huis moeten steken. De aftrek van de hypotheekrente geldt dan niet voor de gehele lening voor het nieuwe huis, zoals nu wel het geval is. Het is niet de bedoeling dat mensen dankzij subsidie van de belastingbetaler luxueuze goederen aanschaffen.

PvdA-leider Bos toonde zich verheugd over het feit dat uitgerekend VVD en CDA met deze voorstellen kwamen. ,,Vanaf nu kan geen enkele partij in campagnetijd meer zeggen dat de hypotheekrente bij hen veilig is, dat is winst'', aldus Bos. De PvdA is echter wel verbaasd over het akkoord, omdat de sociaal-democraten nog geen maand geleden exact hetzelfde voorstel deden aan het CDA in de formatieonderhandelingen en het CDA dat plan toen afwees.

Belangengroeperingen vrezen dat de woningmarkt, waar de gemiddelde prijzen sinds kort licht dalen, verder geraakt wordt door de plannen. ,,Als een heleboel mensen tegelijkertijd minder kunnen lenen, zal de huizenprijs gaan dalen'', zegt directeur F. van Loon van Vereniging Eigen Huis. Makelaarsorganisatie NVM is bang dat de ,,al bij consumenten aanwezige onrust'' verder toeneemt door de beperking van de aftrekmogelijkheden.