Veiling collectie Gutmann brengt miljoen euro op

De veiling van de Gutmann-collectie door Christie's in Amsterdam heeft bijna een miljoen euro opgebracht. Deze `oorlogskunst' werd in september vorig jaar door de Nederlandse overheid teruggegeven aan de erven van de Gutmanns. Hun voorouders werden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gedwongen hun bezittingen aan de nazi's af te staan. Bij de teruggave liet de toen 84-jarige Lili Gutmann, kind van in concentratiekampen omgekomen ouders, al weten niet alles kwijt te kunnen in haar huis in Florence. Zij en haar twee neven zijn de erfgenamen. Geveild werden onder meer meubels, beelden, keramiek en schilderijen. Een schilderij van Jacob Elsner bracht ruim 140.000 euro op. Vergulde vuurbokken (ijzeren voorwerpen waarop vuur gemaakt kan worden) gingen naar een Engelse verzamelaar voor ruim 100.000 euro. Een Italiaanse bank uit de Willem V-zaal van Paleis Het Loo ging terug naar het land van herkomst. Op 11 juni is er nog een veiling in Londen.