Telefilm over NSB-weduwe

Pieter Kuijpers, regisseur van Van God Los, is nu bezig met de opname van de telefilm De ordening, naar een boek van Kees van Beijnum. De ordening gaat over een journaliste (Angela Schijf) die het archief van een extreem rechtse weduwe (Dora van der Groen) op orde brengt.

Van Beijnum, die ook het scenario schreef, liet zich voor dit personage inspireren door Florentine Rost van Tonningen, weduwe van NSB-leider Meinoud Rost van Tonningen. Gisteren verspreidde het ANP het bericht dat Van Tonningen haar medewerking aan de film wil verlenen. ,,Zelfs als het om een fictief personage gaat, zijn er te veel overeenkomsten om mij er niet mee te bemoeien. Dan maakt het volgens mij niet eens uit of je Jansen of Rost van Tonningen heet'', aldus Van Tonningen. Een woordvoerster van Egmond Film, producent van de film, liet vanochtend weten dat Van Tonningen nog geen contact heeft gezocht. ,,Wij willen ook zeker niet aan haar rehabilitatie meewerken.'' In een persbericht stellen Egmond Film en de NPS, de omroep die de film zal vertonen, dat `berichten in de pers dat de weduwe Rost van Tonningen medewerking wil verlenen aan de film of dat de makers in gesprek zouden gaan met de weduwe ongegrond zijn'. ,,De film is, hoewel mede geïnspireerd op een werkelijk personage, vooral fictief en gaat over hoe jonge mensen zich verhouden tot verwerpelijk, hedendaags rechts-extremisme. De ordening moet in september in première gaan op het Nederlands Film Festival.