Republikeinen tegen vernieuwing verbod op wapens

De Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal het federale verbod op Uzis, de AK-47 en zeventien andere semi-automatische wapens niet vernieuwen. Dat heeft Tom DeLay, de Texaanse leider van de Republikeinen in het Huis en fervent voorstander van het recht op wapenbezit, gisteren gezegd.

Het tien jaar geldende verbod op semi-automatische wapens werd in 1994 onder president Bill Clinton van kracht. Toen hadden de Democraten nog de meerderheid in het Congres. Maar volgens DeLay is de bereidheid onder de huidige afgevaardigden om de wet opnieuw te bekrachtigen zo gering dat de maatregel niet in stemming zal worden gebracht. Als leider van de meerderheid heeft DeLay het recht te bepalen welke voorstellen in stemming komen in het Huis.

Wanneer het verbod inderdaad wordt opgeheven betekent dat een belangrijke overwinning voor de National Rifle Association, de Amerikaanse wapenlobby. Bovendien gaat het voornemen in tegen de wens van het Witte Huis. George Bush steunde het verbod tijdens zijn verkiezingscampagne in 2000, maar verschillende anonieme Republikeinse Congresleden, aangehaald in verschillende Amerikaanse media, hebben gezegd te vermoeden dat Bush de kwestie niet op de spits zal drijven en de Republikeinen waarschijnlijk hun zin zullen krijgen.

Democratische senatoren zijn vorige week een campagne begonnen om het verbod opnieuw door de Senaat te krijgen. Zij hebben grote zorgen over de politieke invloed van Huis-leider DeLay. Na het bloedige schietincident in 1999 in Columbine, Colorado, nam de Senaat tal van nieuwe anti-wapen maatregelen aan. Maar in het Huis werden die niet overgenomen, met name door toendoen van het lobby-werk van DeLay.

Jaarlijks komen in de VS meer dan tienduizend mensen om het leven door geweld met vuurwapens.

Americans for Gun Safety, een niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de beperking van wapengebruik, stelt in een vandaag uitgegeven rapport dat slechts twee procent van de misdaad met vuurwapens juridisch wordt vervolgd. Voorts zouden wapenhandelaren zelden worden aangepakt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is het niet eens met die bevindingen en stelt dat sinds 2001, nadat John Ashcroft minister van Justitie is geworden, het aantal processen naar aanleiding van wapenbezit met een derde is toegenomen.

Americans for Gun Safety heeft vastgesteld dat tussen 2000 en 2002 meer dan 420.000 vuurwapens werden gestolen. 450.000 potentiële kopers van wapens zouden hebben gelogen over hun achtergrond en is uiteindelijk een aankoop ontzegd. Slechts 1.600 van hen werden vervolgd.