Projecten kandidaat voor prijs

Twee ontwerpen uit Nederland zijn genomineerd voor de tweejaarlijkse Mies van der Roheprijs voor Europese architectuur. Het gaat om een wijkje met bontgekleurde huisjes van één materiaal van het Rotterdamse bureau MVRDV in de Vinex-wijk Ypenburg bij Den Haag en een ontwerp voor vijf woontorens op het Chasséterrein in Breda van de Belgische architect Xaveer de Geyter.

De twee staan op een shortlist van vijf projecten. De jury stelde deze lijst samen uit 41 genomineerden. Daar zaten ook het gebouw van het Commissariaat voor de Media in Hilversum van Koen van Velsen en een particulier kunstpaviljoen naar een ontwerp van Wiel Arets in Wijlre bij.

MVRDV – Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries – uit Rotterdam was een aantal jaren geleden ook al genomineerd voor de Mies van der Roheprijs met het Nederlandse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Hannover.

Verder zijn voor de Mies van der Roheprijs de volgende gebouwen genomineerd: een tramremise en parkeergarage van de Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid in Straatsburg, een gemeentehuis in het Duitse Ostfildern van de Duitse architect Jürgen Mayer en een verbouwing van het Palais de Tokyo in Parijs door de Franse architecten Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal.

De Mies van der Roheprijs is in 1987 ingesteld door de Europese Commissie in samenwerking met de Mies van der Rohe Foundation in Barcelona. De jury bestaat uit negen architecten en architectuurcritici, onder wie Aaron Betsky, directeur van het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam. De onderscheiding (50.000 euro) is bedoeld voor vernieuwende, moderne Europese architectuur. De prijswinnaar wordt op 22 mei in Brussel bekendgemaakt. De uitreiking is op 28 mei in Barcelona.

De Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe was door zijn beroemde one-liner `less is more' en zijn gebouwen van glas en staal in onder meer Berlijn, Barcelona en vooral Chicago een van de invloedrijkste architecten uit de vorige eeuw.