Prefuse 73

Aan één uitlaatklep annex artiestennaam heeft Scott Herren niet genoeg: hij maakt ook platen als Savath + Savalas en Delarosa And Asora. Maar zijn meest opmerkelijke project heet Prefuse 73, de naam waaronder hij een soort kunstzinnig ingestelde hiphop maakt.

Dat is in zijn handen niet uitsluitend muziek van de straat, al sneuvelden in dat emancipatieproces richting studeerkamer wel de raps. Een enkele keer verheft een vertegenwoordiger van dat ambacht, Mr. Lif bijvoorbeeld, of Diverse, zijn stem. Verder sieren incidentele, gesproken of gezongen stemflarden de muziek op, als welkome herkenningspunten in een woud van hoekige, verknipte beats en stekelige, ingescratchte of uit het niets opduikende samples. Herrens tweede plaat als Prefuse 73 gaat verder waar de eerste ophield. Dat levert een hoop prikkelende vondsten op, gevat in fragmentarische nummers die bij elkaar het effect geven van een lang en wat vermoeiend luisteravontuur. Bij het luchtige Storm Returns, met skateboarder annex gitarist Tommy Guerrero, is het dan prettig uitblazen. Zonder te vervallen in clichés over de `old skool' ademt One Word Extinguisher toch de vrolijke, niet aan regels gebonden knip-en-plak-esthetiek van de vroegste hiphop.

Prefuse 73: One Word Extinguisher (Warp CD105P) distr. Zomba