Pensioenstaking Frankrijk massaal

Meer Fransen dan zelfs de organiserende vakbonden verwachtten hebben gisteren deelgenomen aan demonstraties tegen de pensioenhervormingsplannen van de regering-Raffarin. Tussen een en twee miljoen Fransen (volgens respectievelijk de politie en de bonden) gingen in het hele land de straat op. Er waren in totaal 115 betogingen. Het was de belangrijkste staking sinds 1995, toen de vakbonden maandenlang het land lamlegden naar aanleiding van de hervormingsplannen van de regering-Juppé. Die gingen vervolgens niet door en Alain Juppé trad af.

Vandaag worden de onderhandelingen hervat tussen de verantwoordelijke minister Fillon, de bonden en de werkgevers. De regering wil de pensioengerechtigde leeftijd van de publieke en de particuliere sector harmoniseren op zestig jaar en de periode van premiebetaling op termijn uitbreiden tot 42 jaar. Daarvan willen de Franse vakbonden niets weten.

Verontrustend voor de regering is de grote deelname aan de demonstraties van gisteren door het openbaar vervoer, dat vooralsnog gespaard wordt in de hervormingsplannen. Van de metrowerknemers staakte 95 procent, van de spoorwegen 60 procent en in de luchtvaart 80 procent. Ook het onderwijs staakte, tussen de 65 en 75 procent. De bonden hebben een nieuwe stakingsdag uitgeroepen op 19 mei.