Nominaties voor de Bird Award bekend

Het Dutch Jazz Orchestra, Simon Nabatov, Tony Overwater, Chris Potter, Perico Sambeat en Dhafer Youssef zijn door de jury van het North Sea Jazz Festival genomineerd voor de Bird Award voor een artiest die bredere erkenning verdient.

De winnaar van de aanmoedigingsprijs wordt in juni gekozen, samen met de winnaar van de prestigieuze Bird Award `Special Appreciation'. Beide prijzen worden uitgereikt op het North Sea Jazz Festival, dat op 11, 12 en 13 juli plaatsvindt in Den Haag. Dan worden ook de winnaars van de Edison Jazz Awards bekendgemaakt.

De Amerikaanse gitaarvirtuoos Pat Metheny is dit jaar op het North Sea Jazz Festival als `Artist in Residence'. Metheny wil ,,om zijn muzikale horizon te verbreden en zelf de kans te krijgen wat te leren van de lokale jazztraditie'' dagelijks samen met Nederlandse musici als Jesse van Ruller, Yuri Honing, Michiel Borstlap, Han Bennink en Tony Overwater muziekprojecten uitvoeren. Hij treedt ook op met het Metropole Orkest, waarvoor stukken uit zijn repertoire worden bewerkt door Nederlandse en internationale arrangeurs.

Grote namen op het North Sea Jazz Festival van 2003 zijn onder anderen Tony Bennett, Cassandra Wilson, Ibrahim Ferrer, Van Morrison, Bonnie Raitt, Patti Austin, Marcus Miller, Steve Winwood, George Benson, Randy Brecker, Spyro Gyra en King Crimson.

Verder worden verwacht Shirley Horn, Wynton Marsalis, Herbie Hancock, Dianne Reeves, Lee Konitz, Chick Corea, Dave Holland, Ahmad Jamal, Rita Reys, John Zorn, Charlie Haden, Jon Hendricks, Joshua Redman en Lou Donaldson. Ook soul, funk en hiphop zijn dit jaar goed vertegenwoordigd met artiesten als Solomon Burke, The Roots, Isaac Hayes, Common, Maceo Parker, Jazzyfatnastees en Relax.

In samenwerking met de Nederlandse Jazzdienst heeft North Sea Jazz dit jaar de begaafde componist/saxofonist Jasper Blom uitgenodigd invulling te geven aan de compositieopdracht.

De nominaties voor de Edison Jazz Award zijn dinsdag door de Edison Stichting bekendgemaakt. In de categorie Jazz Nationaal zijn dat Izaline Calister, Michel Banabila en Eric Vloeimans, New Cool Collective en Nimbus. In de sector Vocaal Internationaal zijn de kanshebbers Cassandra Wilson, Diana Krall, Jimmy Scott en Silje Nergaard. In de categorie Instrumentaal Internationaal komen in aanmerking Brad Mehldau, Branford Marsalis, het gelegenheidstrio Hancock/Brecker/Hargrove voor Directions in music en Mal Waldron. Onder het kopje World zijn de kandidaten Maria Bethânia, Rubén Blades, Yuri Honing Trio en Zuco 103. Uitgaven van historische aard die mogelijk worden bekroond zijn Charlie Christian – The genius of the electric guitar, John Coltrane – A love supreme (deluxe edition), Sam Cooke – Complete specialty recordings, Various – Deelder draait.