Milan de gelukkigste in taaie strijd met stadsgenoot

AC Milan heeft zich gisteren ten koste van stadsgenoot Internazionale verzekerd van een plaats in de finale van de Champions League. De 1-1 uitslag was voor het officieel uitspelende AC Milan voldoende, omdat uitdoelpunten dubbel tellen bij een gelijke stand.

In de finale van de Champions League op 28 mei in Manchester kan AC Milan wederom een Italiaanse tegenstander treffen. Vanavond bestrijdt de Turijnse club Juventus in de andere halve finale de titelverdediger van de Champions League Real Madrid. De Madrilenen wonnen vorige week de heenwedstrijd in het Santiago Bernabeu met 2-1.

De eerste wedstrijd in de halve finale in de Champions League tussen Internazionale en AC Milan van een week geleden had een aftastend karakter (0-0). Gisteren was daar in het Giuseppe Meazza-stadion geen sprake van. In de 255ste onderlinge strijd tussen de rood-zwarten en blauw-zwarten van Milaan was de sfeer hard en grimmig. Er was immers een plek in de finale van het meest prestigieuze voetbaltoernooi in Europa te verdienen. Maar bovenal was het duel een erezaak.

AC Milan was in de beginfase de betere ploeg. Onder leiding van het compacte middenveld met Clarence Seedorf op links, de gracieuze Rui Costa in het midden, de breker Genarro Gattuso op rechts en de in de basis terugkerende Andrea Pirlo trok Milan de wedstrijd naar zich toe.

De Oekraïense aanvaller Andrej Shevchenko schoot in de 23ste minuut met zijn zwakke rechterbeen maar net voorlangs. Daarna brak de strijd pas echt los. De Franse scheidsrechter Veissière trok in vijf minuten tijd liefst vier keer de gele kaart. Filippo Inzaghi, Gattuso, Rui Costa van AC Milan en Luigi Di Biagio van Internazionale werden bestraft. Di Biagio zag zijn kans op de finale toen al definitief verdwijnen omdat hij al een gele kaart achter zijn naam had staan. Seedorf bereidde op slag van rust de treffer van Shevchenko voor. Met een splijtende pass werd de spits aangespeeld. Al struikelend en met een uiterste krachtsinspanning wist Shevchenko de bal over doelman Toldo te krijgen, 1-0.

Daarmee was een verlenging uitgesloten omdat Internazionale ten minste twee doelpunten moest maken om het uitdoelpunt ongedaan te maken. Inter-trainer Héctor Cúper wisselde in de rust Di Biagio en de Uruguayaan Alvaro Recoba. Stéphane Dalmat en de Nigeriaan Martins Obafemi waren hun vervangers.

AC Milan wachtte de aanvalsgolven van Internazionale in de tweede helft zelfverzekerd en geconcentreerd af. Het eerste gevaar kwam pas na meer dan een uur. Seedorf tikte op de rand van het strafschopgebied aanvoerder Javier Zanetti aan. De Turkse international Emre Belözoglu besloot daarop de vrije trap uit een moeilijke hoek op doel te schieten maar stuitte op de vuisten van doelman Christian Abbiati die gisteren de geblesseerde Dida verving. In de nastoot schoot Sérgio Conceiçao de bal ongecontroleerd naast.

Internazionale werd naarmate de tijd verstreek steeds moedelozer en deed alles om het collectief van Milan te breken. Verdediger Materazzi, het belangrijkste mikpunt van de negenduizend AC Milan-supporters, schopte Shevchenko meerdere malen. Trainer Cúper haalde voortijdig topscorer Hernan Crespo van het veld. Al vloekend maakte de aanvaller plaats voor Kallon.

Zes minuten voor tijd kwam Internazionale toch langszij. Invaller Martins kreeg de bal op de rug en reageerde alerter dan Paolo Maldini die zijn 45ste Milanese derby speelde. De jonge Afrikaan won een kort sprintje tegen de veteraan, schoof de 1-1 binnen en vierde dat met een serie flikflakken. Kallon was voor Internazionale vlak voor tijd nog dicht bij de winnende treffer. Maar de 78.000 toeschouwers zagen AC Milan voor de vierde keer sinds de introductie van de Champions League in 1992 de finale halen.

Milan wist alleen in 1994 tegen Barcelona (4-0) de Champions League te winnen. In het verleden wist de club in 1963, 1969, 1989 en 1990 al wel de Europa Cup I te veroveren.

In 1995 verloor AC Milan de eindstrijd van de Champions League in Wenen met 1-0 van Ajax waar toen Seedorf op het middenveld speelde. De Nederlandse international kan de eerste speler worden die met drie verschillende clubs (Ajax, Real Madrid en AC Milan) de Champions League wint.

Internazionale

1

AC Milan

1

Ruststand 0-1. 45. Shevchenko 0-1, 84. Martins Obafemi 1-1. Schds: Veissière (Fra). Tsch: 78.000. Gele kaart: Di Biagio (Inter), Inzaghi, Gattuso, Rui Costa, Kaladze (Milan).