Menem zaait twijfel over kandidatuur

De Argentijnse presidentskandidaat Carlos Menem heeft twijfel gezaaid over zijn deelname aan de beslissende tweede ronde van de verkiezingen zondag.

Menems campagne-adviseur Orlando Olmos zei gisterochtend dat Menem had besloten te stoppen met zijn campagne. De oud-president zegde een verkiezingsbijeenkomst op het laatste moment af, en televisiespotjes werden niet meer uitgezonden.

De 72-jarige oud-president loopt in de peilingen sterk achter op zijn tegenkandidaat Nestor Kirchner. Volgens de laatste peilingen zou Kirchner zondag 63 procent van de stemmen krijgen. Beide kandidaten zijn afkomstig uit de peronistische partij, de Partido Justicialista. Menem won in de eerste verkiezingsronde met ruim 24 procent van de stemmen.

Menem is echter voor een groot deel van de 36 miljoen Argentijnen de meest gehate politicus van Argentinië vanwege de grote corruptieschandalen tijdens zijn eerdere presidentschap (1989-1999). Een meerderheid van de kiezers zegt nooit op Menem te zullen stemmen. Bronnen rond de ex-president zeggen dat hij zich de vernedering van een enorm verlies wil besparen. Menem heeft nog nooit een verkiezing verloren.

Als Menem zich nu zou terugtrekken, zou Kirchner automatisch de opvolger van interim-president Duhalde worden. Kirchner zou zijn ambtstermijn dan echter beginnen met steun van slechts 22 procent van de kiezers, het aantal dat in de eerste ronde op hem stemde. Voor een president in een land dat nog steeds in een ernstige crisis verkeert, is dat een weinig overtuigend mandaat.

Menem zelf ontkende, na een dag zwijgen, gisteren dat hij van plan was de strijd te staken. Aan het eind van de avond verscheen hij voor het raam van zijn hoofdkwartier en riep zijn tegenstanders toe dat zij niet van plan was de race vroegtijdig te verlaten. Enkele van zijn campagnemedewerkers zeiden echter dat het nog steeds onzeker was of de oud-president zou doorgaan met de campagne. Kirchner weigerde gisteren commentaar te geven op de gebeurtenissen. Zijn woordvoerder bevestigde dat Kirchner en zijn staf niet wisten welke berichten te geloven. Analisten bestempelden de actie van Menem als een verkiezingsstunt.