Massagraven in Irak ontdekt

In de buurt van de Iraakse stad Hillah, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van Bagdad, zijn massagraven ontdekt met de lichamen van ten minste 4.000 en mogelijk 15.000 mensen. Niet duidelijk is wie de slachtoffers zijn en wanneer ze zijn gedood. Mogelijk gaat het om shi'ieten die werden geëxecuteerd bij de grote shi'itische opstand na de Golfoorlog in 1991.

Ook elders in Irak is recentelijk een massagraf ontdekt, in de buurt van het dorp Muhammad Sakran, ongeveer veertig kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Dat graf zou de stoffelijke overschotten van meer dan duizend mensen bevatten. Eerder al werd melding gemaakt van massagraven in de buurt van de Zuid-Iraakse stad Basra. Daar zouden onder andere shi'ieten zijn begraven die werden gedood bij een rebellie in 1999.

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de Verenigde Staten scherp gekritiseerd omdat is nagelaten de massagraven te bewaken. Volgens Human Rights Watch heeft de burgemeester van Hillah de Amerikaanse autoriteiten al begin deze maand op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de massagraven. Maar Amerikaanse troepen zouden hebben geweigerd te helpen om het terrein te bewaken.

,Het resultaat is dat wanhopige familieleden zelf proberen de stoffelijke overschotten van hun verwanten op te graven. Daarbij wordt bewijsmateriaal vernietigd dat forensische experts nodig hebben op de identiteit van de slachtoffers te achterhalen'', aldus Human Rights Watch in een gisteren uitgegeven verklaring.

De Britse omroep BBC vertoonde beelden van een terrein bij Hillah waar familieleden bezig waren met het zoeken naar hun vermisten. Sommige groeven met hun handen in de modder en haalden lichaamsdelen naar boven die ze in plastic zakken stopten. Volgens de BBC waren al meer dan 3.000 lichamen opgegraven. Een woordvoerder van het Iraaks Nationaal Congres zei gisteren dat nabij Hillah in totaal vier massagraven zijn ontdekt, met mogelijk de resten van 15.000 slachtoffers van het regime van Saddam Hussein. Andere bronnen noemen lagere aantallen.

Volgens Amerikaanse zegslieden zullen de Amerikaanse troepen de bevoegdheid krijgen om te schieten op plunderaars. Daartoe zou zijn besloten op een bijeenkomst met de nieuwe Amerikaanse civiel bestuurder in Irak, Paul Bremer. Om meer greep te krijgen op de veiligheidssituatie is ook besloten meer Iraakse politieagenten in te huren. Bremer ,,heeft heel duidelijk gemaakt dat hij nu aan de touwtjes trekt'', zei een functionaris die de vergadering bijwoonde.