Leges student uit buitenland gaat niet omlaag

De leges die buitenlandse studenten moeten betalen om een verblijfsvergunning te krijgen, kunnen voorlopig niet omlaag. Volgens minister Nawijn zou dat te veel gaan kosten, zo liet hij gisteren weten in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer had Nawijn gevraagd nog eens te bekijken of het nieuwe tarief van 430 euro niet omlaag kan, omdat dit verhoogde bedrag vooral een obstakel zou zijn voor studenten uit de Derde Wereld. Minister Van der Hoeven van Onderwijs heeft al te kennen gegeven dat zij het niet eens is met de verhoging. Nawijn heeft laten uitrekenen dat vorig jaar van de 9000 buitenlandse studenten van buiten de EU inderdaad 80 procent uit ontwikkelingslanden kwam. Als voor deze groep de leges teruggaat naar 258 euro, zou dit 1,2 miljoen euro kosten, terwijl er 20 miljoen bezuinigd moet worden. Dat vindt Nawijn te veel.