H.M. van den Brink weg

Hans Maarten van den Brink is gestopt als directeur van de Stichting Actueel Verleden. Van den Brink, oud-hoofdredacteur van de VPRO-televisie, was verantwoordelijk voor de programmering van de Boulevard van het Actuele Verleden. Dat is een plan van enkele grote musea en bibliotheken, onder meer de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief en het Rijksmuseum, om een centrum voor Nederlandse geschiedenis voor het grote publiek te beginnen. Het centrum zou in Den Haag worden gesitueerd. Het plan verkeert nog in de onderzoeksfase.

Van den Brink, die een paar maanden geleden bij de stichting begon, zegt dat ,,het beschikbare bedrag voor het project niet toereikend is voor de hoge verwachtingen''.

Het ministerie van Onderwijs heeft voor 2003 en 2004 een bedrag van in totaal 600.000 euro aan het project toegekend. Van den Brink: ,,De verwachtingen van wat wij met dat geld kunnen, waren te hoog gespannen. Ik zie daar geen brood in.''

Vanaf 2005 streeft de Boulevard naar een jaarlijkse rijksbijdrage van 30 miljoen euro. Over die subsidie bestaat nog geen zekerheid en volgens zakelijk directeur van de stichting, Chris Groeneveld, is het politiek weinig opportuun om daar nu voor te lobbyen.