Groeiende geldzorgen? Volg dan nu een cursus!

De helft van de grotere gezinnen heeft moeite rond te komen. Vandaar een cursus omgaan met geld: `Het is beter je man naar de supermarkt te sturen.'

Het waterbed. De TV die op stand-by staat. De tijdschakelaar voor de verlichting. Allemaal zaken die stroom en dus geld kosten, maar waar Peter de Winter helemaal niet bij had stilgestaan. ,,Veel mensen denken nauwelijks na over geld, daardoor komen ze nu in de problemen.''

Wanneer het over hemzelf gaat, wil hij het liever wat minder sterk uitdrukken. Geldproblemen heeft hij niet, wel `moet hij telkens een stapje verder terug'. Met vakantie gaan ze al enkele jaren niet meer en De Winters grootste geluk is het paard dat een vriend kocht, maar door De Winter verzorgd wordt. De 62-jarige oud-NS-machinist leeft van zijn vut-uitkering en moet samen met zijn vrouw Thea van 1.600 euro per maand rondkomen. De Winters sociaal werkster raadde hem aan de cursus `Omgaan met geld' te volgen. Zes weken lang, in het buurthuis in zijn woonplaats Castricum, gegeven door de gemeente, gebaseerd op lesmateriaal van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, Nibud.

De Winter is niet de enige met toenemende aandacht voor de eigen financiële zorgen. Ondanks dat gemeenten niet landelijk bijhouden waar de cursus allemaal gegeven wordt, is duidelijk dat het onderwerp leeft. Neem de stad Den Haag. Daar volgden twee jaar geleden 267 Hagenaars de cursus; vorig jaar waren dat er al 382 – een stijging van 30 procent.

,,De cursus loopt erg goed'', zegt Kees van Hal van het Nibud. ,,Ik vermoed dat door de moeilijkere economische situatie meer mensen gespitst zijn op hun eigen financiële situatie.'' Uit onderzoek van het samenwerkingsverband platform schuldhulpverlening blijkt dat sinds eind vorig jaar 40 procent meer jongeren zich hebben aangemeld voor schuldsanering en volgens het Nibud heeft de helft van de grotere gezinnen moeite met rondkomen.

Maar niet iedereen mag de cursus volgen. Hoewel gemeenten zelf toegangseisen mogen bepalen, geldt globaal de regel dat deelnemers óf in de bijstand moeten zitten, óf moeten rondkomen van minder dan 1.500 euro per maand óf aangemeld moeten zijn bij een van de gemeentelijke kredietbanken. Van Hal: ,,Ik krijg regelmatig de vraag van vaders of ik hun dochter die teveel uitgeeft ook wil toelaten.'' Dat De Winter hier in Castricum zijn vrouw ook meenam, was geen probleem. Peter vond het noodzakelijk dat Thea er ook bij zou zijn, zij geeft het geld immers uit. ,,Hoewel het beter is je man naar de supermarkt te sturen'', zegt zij. ,,Die haalt toch alleen maar wat op het briefje staat.'' [Vervolg GELDCURSUS: pagina 18]

GELDCURSUS

Tip: winkel nooit met een lege maag

[Vervolg van pagina 15] De winkeltips van Thea zijn het soort dat cursusleider Andrea Veerman, afkomstig van trainingsbureau B.I.G., de elf bezoekers van de zes weken durende cursus deze ochtend geeft. Winkel nooit met een lege maag, neem niet al teveel contant geld mee en laat de pinpas thuis, vries restjes in, denk aan de tochtstrip onder deur en sla eens een spoelbeurt van de vaatwasser over. Denk aan de jaarlijkse huurverhoging, houd rekening met dure maanden zoals december. Veerman: ,,Vooruitkijken. Opkomen voor jezelf. Keuzes maken.''

Daar is cursist Paul inmiddels goed in geworden, vertelt hij. Paul, die niet met zijn achternaam in de krant wil, weet heel goed wat hij wel en niet wil. Hij heeft dan ook atheneum gedaan, vertelt hij vol trots. Zelfs even aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gestudeerd. Maar toen trok de horeca. Hij werkte tien jaar en werd toen na een ongeval arbeidsongeschikt. Wat hij wél wil, is elke ochtend een uur zwemmen. Maar koffie aan de bar van het buurthuis slaat hij liever af. ,,Nee dankje.Ik moet toch op de centen letten!''

Cursusleidster Andrea Veerman: ,,Maar het is hier gratis hoor.''

Paul: ,,Oh. Een bakkie graag. ''

Hij vult nu braaf elke week het formulier in waardoor hij zicht krijgt op zijn inkomsten en uitgaven: voeding, afbetalingen, salaris, vakantiegeld, persoonlijke verzorging, kleding, Paul houdt het allemaal bij. ,,Kijk, dit is een Nike-trainingspak. Is duur hoor, 80 euro. Maar Andrea weet ervan. Ik heb daarvoor gekozen.''

Veerman houdt nauwgezet controle op wat haar cursisten uitgeven, tot de kassabonnetjes van de C1000 aan toe – en het waarom van het pakje Croma. Met boter van het huismerk kan je toch ook braden? Ze vraagt heel wat van de elf cursisten, maar die krijgen er ook wat voor terug van de gemeente. Op de laatste lesdag ontvangen de cursisten als beloning voor hun aanwezigheid 70 euro.