Fortis hekelt `rechter' AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in strijd met de wetgeving rechter in eigen zaak gespeeld bij het opleggen van een boete aan Fortis Bank inzake de Via Networks-affaire. AFM-bestuurder J. Kaptein was betrokken bij het onderzoek naar de rol van Fortis Bank, en tevens bij de uiteindelijke beslissing van het opleggen van de boete, die in 2002 via een advertentie bekend werd gemaakt. Kaptein zou teveel petten op hebben gehad.

Dat stelde prof. mr. S.E. Eisma, raadsman van Fortis Bank, gisteren bij de bestuursrechter in Rotterdam. Fortis Bank kreeg in februari 2002 een bestuurlijke boete opgelegd door de AFM, toen nog Stichting Toezicht Effectenverkeer geheten, voor het `misleiden van beleggers' bij de beursgang van Via Networks in 2000. De bank vecht dat besluit aan bij de bestuursrechter in Rotterdam.

Met zijn beschuldiging plaatste de advocaat van Fortis Bank vraagtekens bij de organisatiestructuur van de toezichthouder. De AFM mag sinds 2000 zelf marktpartijen die effectenregels hebben overtreden, bestraffen met boetes. Eisma verwees gisteren fijntjes naar de Nederlandsche Bank (DNB) als voorbeeld van hoe het wel zou moeten. ,,Bij DNB worden boetes opgelegd door onderdirecteuren die niets met het onderzoek te maken hebben. De directie van DNB zelf heeft verder niets van doen met het boetebesluit.''

Het dossier laat volgens Fortis Bank zien dat AFM-bestuurder Kaptein bij alle stadia, van onderzoek tot het uiteindelijke boetebesluit, betrokken is geweest. ,,Dat is in strijd met de wettelijke vereiste van functiescheiding binnen de toezichthouder'', meldde Eisma. De AFM ontkende gisteren dat Kaptein betrokken zou zijn geweest bij het onderzoek naar de overtreding van Fortis. De boete bedroeg 4.545 euro.