Een vader in Iran

In 1991 werd het boek van Betty Mahmoody, Not Without My Daughter, in Hollywood verfilmd. Daarin ontsnapt ze, gespeeld door Sally Field, met haar dochter Mahtob uit Iran. Nu is er Without My Daughter, een documentaire die het verhaal van de kant van de vader belicht. Without My Daughter werd gemaakt door Alexis Kouris, een Iraanse regisseur die sinds 1990 in Finland woont. Volgens dr. Bozorg Mahmoody is het allemaal niet zo gegaan als in het boek en in de film door zijn ex-echtgenote wordt beweerd. In de documentaire wordt bijvoorbeeld twijfel gezaaid over de ontsnapping van Mahmoody en haar dochter over de bergen naar de vrijheid. Volgens Mahmoody en andere geïnterviewden verliet ze Iran gewoon per vliegtuig. Not Without My Daughter blijkt in de Finse documentaire ook in Iran een heel bekende film te zijn. Net als Betty in Amerika geeft Bozorg Mahmoody in Iran lezingen over de kwestie. In het ene land heeft Mahtob een boeman als vader, in het andere als moeder. Mahmoody slaagt er niet in contact te krijgen met zijn dochter.

Without My Daughter is geen documentaire die de waarheid aan het licht brengt. Daarvoor kiest Kouros te duidelijk partij voor vader Mahmoody.

Wie beide films achter elkaar ziet, zoals vorig jaar kon op het International Documentary Filmfestival Amsterdam, moet haast wel besluiten dat de waarheid ergens in het midden ligt, ook al hoeft dat in werkelijkheid niet het geval te zijn. De Amerikaanse speelfilm noch de Finse documentaire geven uitsluitsel. Feiten, fictie, propaganda, angst, vreemdelingenhaat, vormen twee keer een treurige kluwen.

Without My Daughter. Regie: Alexis Kouros, Kari Tervo. Met: Bozorg Mahmoody. In 11 bioscopen (Docuzone).