Een enthousiasmerende wereldreiziger

Er werd gezongen en de slingers hingen aan de muur toen Peter Erich vorige week 46 jaar werd. Het was pas de vijfde werkdag van de nieuwe directeur operationele zaken van energiebedrijf Nuon. ,,Dit is me nog nooit gebeurd''.

Na 22 jaar verliet Erich onlangs het Nederlands-Britse concern Koninklijke/Shell. Hij verruilde het internationale bestaan - om de paar jaar een nieuwe post, veelal in het buitenland - voor een bestuursfunctie bij Nuon en de rust van een thuis in Wassenaar. Wat een kilowattuur is, weet hij nog niet, maar zijn oud-collega's twijfelen er niet aan dat Erich de terminologie van de stroomsector snel onder de knie zal krijgen. ,,Hij is een buitengewoon harde werker'', aldus een vriend.

Bij Nuon wordt Erich verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen het bedrijf en het bestuur van enige operationele units. ,,Ik hoop te bereiken dat de klanttevredenheid bij Nuon toeneemt'', aldus Erich.

Tijdens zijn laatste functie bij Shell was Erich gestationeerd in Nederland, maar de oliemaatschappij wilde graag dat hij weer naar het buitenland zou gaan. ,,Ik was veel onderweg in mijn laatste functie, maar wilde niet zo snel weer een buitenlandse post in verband met het gezin.'' Erich is gescheiden en heeft drie kinderen tussen de 14 en 18 jaar. ,,In zo'n situatie kun je het gezin dus niet zo makkelijk oppakken en meenemen naar het buitenland'', aldus Erich. Hij besloot in te gaan op een aanbod van elektriciteitsbedrijf Nuon. ,,Hij is een echte familieman, zijn kinderen zijn erg belangrijk voor hem'', zegt een collega die met Erich in China samenwerkte. Volgens de oud-collega, die anoniem wil blijven, was Erich geliefd bij de lokale Chinese medewerkers. ,,Hij heeft zich erg ingezet voor de ontwikkeling van de lokale staf en heeft mensen met talent echt een kans gegeven. Dat is erg goed gegaan.''

Met zijn overstap naar Nuon komt een voorlopig einde aan een zwerftocht over de wereld. Erich begon bij Shell in 1981, direct na zijn studie bedrijfskunde in Delft. Daarvoor had hij al technische bedrijfskunde aan de TH in Eindhoven gedaan, zat hij een jaar in Utrecht voor een studie rechten en volgde hij een uitwisselingsprogramma aan de Wharton Business School in de VS.

Bij Shell ging Erich van baan naar baan, en werd hij vaak naar het buitenland gestuurd. ,,Ik denk dat ik van de afgelopen 22 jaar er vijf in Nederland heb gewoond'', aldus Erich. Hij begon in Nederland en was actief in onder meer de smeerolie. Begin jaren tachtig studeerde hij een jaar Arabisch, waarna Shell hem naar Oman stuurde om het retailnetwerk in de Golfstaat te leiden.

Vervolgens was hij onder meer werkzaam in de smeerolie-activiteiten in Saoedi-Arabië en Rotterdam, was teamleider van Shell Internationals strategische consultancy afdeling in Londen, regionaal directeur voor westelijk Afrika, een baan waarvoor hij naar Ghana moest. Vandaar vertrok hij naar China om de functie van vice-president voor zuidoost-Azië op zich te nemen. Sinds 2000 werkt Erich weer in Europa. Eerst in Londen, waarvandaan hij de LPG-activiteiten in 55 landen leidde en sinds maart 2002 in Den Haag als vice-president van Shell Oil Products operaties in Europa.

Tijdens zijn periode in Ghana - medio jaren negentig - werkte de Zuid-Afrikaan Charles Holloway voor Erich, en de twee zijn sindsdien goede vrienden. ,,Als baas zou ik hem omschrijven als iemand die goed beslissingen kan nemen en er vervolgens achter blijft staan. Ook is hij in staat mensen te enthousiasmeren'', vertelt Holloway. ,,Als vriend is hij erg loyaal.''

Het werk nam de afgelopen jaren de meeste tijd in beslag, maar voor één hobby maakt Erich altijd tijd vrij: diepzeevissen, een passie die hij deelt met Holloway en waar hij veel voor over heeft. ,,We zijn zelfs naar Mauritius geweest om te vissen'', vertelt Holloway. De twee, die de vissen weer teruggooien in de zee, zijn vooral op zoek naar merlijn, barracuda en tonijn. ,,Maar vooral merlijn. Het zegt wat over Erich en zijn doorzettingsvermogen dat hij zes jaar heeft moeten wachten voordat hij zijn eerste merlijn ving, maar nooit heeft opgegeven'', aldus Holloway.