Carrie-Anne Moss

Morgen gaat wereldwijd `The Matrix Reloaded' in première. De rank gespierde Canadese actrice Carrie-Anne Moss heeft weer hard getraind voor de rol van Trinity.

Carrie-Anne Moss wordt op straat vooral herkend als ze een zonnebril draagt, zoals ze deed in The Matrix, het sciencefiction spektakel van de gebroeders Wachowski waarvan het vervolg, The Matrix Reloaded, morgen wereldwijd in première gaat. Zelfs als ze zonder zonnebril voor haar vriend een pop van zichzelf als Trinity koopt, herkent men haar niet.

Carrie-Anne Moss (Vancouver, Canada, 21 augustus 1967) wist toen ze drie was al dat ze actrice wilde worden, al dacht ze een tijdje dat dit beroep voor Canadezen niet weggelegd was. Ze kwam via een Europese omweg, waar ze model was, toch in Hollywood terecht. Daar speelde ze voornamelijk in tv-series. Haar eerste grote rol was Trinity in The Matrix (1999). De acteurs waren niet het belangrijkste verkoopargument van dit spektakel, maar er waren wel goede lichamen nodig om de zwarte kostuums om te spannen en de op het doek adembenemende stunts uit te voeren. Moss zag er met haar korte zwarte haar, gespierde lichaam en zelfs gespierd lijkende gezicht uit als een echt futuristische actieheldin. Toch was zij het die met zoiets ouderwets als liefde de verlosser Neo in leven hield. Ook in The Matrix Reloaded speelt Trinity naar verluidt een belangrijke rol in de plot.

Moss, die vernoemd is naar een liedje van The Hollies uit haar geboortejaar, speelde na The Matrix in uiteenlopende films, zowel wat genre als prestatie aan de kassa betreft. In Red Planet (Anthony Hoffman, 2000) mocht ze in hetzelfde soort kostuums als in The Matrix, Val Kilmer van een eenzame dood op Mars redden. In Memento (Christopher Nolan, 2000) was het lang niet duidelijk of ze vriend of vijand van Guy Pearce was. In Chocolat (Lasse Hallström, 2000) was ze een van de rigide dorpelingen die door Juliette Binoche verlost werden. Veel tijd om haar vleugels verder uit te slaan heeft Moss niet gehad. In 2001 begon ze in Australië al met de voorbereidingen voor The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions, het derde deel van de trilogie, dat al in de herfst in de bioscoop moet verschijnen. Repeteren voor The Matrix is vooral trainen: de acteurs moeten acht uur per dag fitnessen en vechten. Alleen Keanu Reeves heeft tijdens de training nog geen bot gebroken. De virtuele realiteit van The Matrix is voor de acteurs behoorlijk echt.