Beurzen Europa veren weer op

Beleggers in Europa toonden zich vanmorgen, na een wijfelend begin, positiever op de effectenbeurzen.

Ook op het Damrak zag de toonaangevende AEX-index de koers oplopen, daarbij gesteund door koerswinsten van de financiële waarden.

De ergste schrik in de financiële wereld over de zelfmoordaanslagen in Riad lijkt daarmee enigszins achter de rug. De AEX-index, graadmeter van 25 hoofdfondsen, noteerde tegen het middaguur 2,59 punten (0,9 procent) hoger op 284,59, bij lage omzetten.

Ahold behoorde weer tot de winnaars. Het aandeel liep op met 2,6 procent naar 5,89 euro. De financiële instellingen waren eveneens gevraagd op Beursplein 5, met uitzondering van effectenhuis Van der Moolen. Dat fonds moest 0,9 procent terug op 8,83 euro. Aegon won 2,5 procent op 9,02, ABN Amro 0,8 procent op 15,12, ING 0,35 procent op 14,51. Fortis steeg ook 0,3 procent.

Ook de chemiebedrijven zagen hun teruggelopen koersen weer wat herstellen. DSM werd met een toename van 1,9 procent op 39,47 euro beloond voor een belangrijke investering in de lucratieve farmamarkt. In het Canadese Montreal gaat het concern vooruitstrevende geneesmiddelen produceren. Akzo Nobel profiteerde mee met 1,4 procent op 20,61 euro.

In de Midkap deed Vendex KBB na publicatie van kwartaalcijfers goede zaken door 4,3 procent winst te pakken op 9,68. Beleggers waardeerden blijkbaar de gestegen omzet van het concern.

Van de grootste beurzen in Europa waren de beleggers in Londen het meest voorzichtig met een stijging van 0,1 procent voor de FTSE-100. In Parijs steeg de CAC-index 1,1 procent. De Frankfurtse DAX-index, waarin Lufthansa de grote daler was na de publicatie van dramatische kwartaalcijfers, deed het nog beter met een winst van 1,5 procent.

In de valutahandel keerde de rust weer wat terug na twee hectische dagen. De euro noteerde 1,1500 dollar tegen een Europese slotkoers gisteren van 1,1495. In ponden sterling ging de eurokoers van 0,7135 naar 0,7125 pond.

In Tokio was de stemming vanmorgen op de effectenbeurs goed, ondanks de koersdalingen op Wall Street van gisteren. De effectenmarkt in Tokio kreeg een impuls van elektronicaconcern Sony, dat een kleine draagbare spelcomputer introduceerde. Sony sloot meer dan 4 procent hoger.