Bejaardenyoga

Nederland telt zo'n achthonderd buurthuizen. De Achterpagina bezoekt er deze week elke dag één. Vandaag yoga voor 55-plus- sers in Delft.

Yoga-docent Arno van Lien is er helemaal klaar voor. In kleermakerszit, gitaar rechts van hem, hondje Shirley slaapt links rustig verder. De docent is in het wit gekleed, tot aan zijn sokken toe. Dat helpt hem, zo vertelt hij, dichter bij zichzelf te komen. Wit is immers de kleur die je ervaart bij mediteren. Van Lien begint deze yogales in het Delftse buurthuis St. Olof door samen met zijn cursisten de handen als een boeddha voor de borst gevouwen te houden, en zachtjes een langgerekt mantra te zoemen. ,,Ong namo, Guru Dev namo', zingen ze. Drie keer. En daarna zijn ze er helemaal klaar voor.

Vanmiddag heeft Van Lien zijn wekelijkse groep van zes vrouwen op leeftijd. Marie Alvares, met 58 een van de jongsten, vraagt de docent dan ook ,,wel een beetje rekening te houden met de oude dames'.

,,Nou ja zeg', reageert de 73-jarige A. Bulterman verontwaardigd. ,,Ze noemden iemand van 74 op tv bejaard. Ik zeg tegen mijn man: Wat krijgen we nou!? Daar hoor ik dan zelf ook bij.'

Alvares: ,,Ik denk zelf ook niet dat ik 58 ben. Voel me nog 'n jonge blom.'

Bulterman: ,,Ouder worden is maar niks, dacht je vroeger.'

Als de anderen instemmend knikken, vraagt de docent aandacht voor een oefening. Gezeten op een matje leggen ze de handen in de schoot. Bij het optrekken van de schouders moeten de cursisten inademen, bij het laten zakken ademen ze weer uit. Alle oefeningen worden met gesloten ogen volbracht en al snel klinken zeven verschillende ritmes van ademhaling, die van de docent als snelste. ,,Kom op, denk aan de ademhaling', moedigt Van Lien op zachte toon aan. ,,Haal daar de kracht uit. Fantastisch, yeah.'

Na de oefening belonen de cursisten zichzelf met een slok uit de meegebrachte waterflesjes. Dat is verstandig, volgens Van Lien, tijdens het uur aan oefeningen komen veel afvalstoffen vrij. Het was niet voor die stoffen, maar voor ,,de hele dag het rumoer in mijn kop' dat Alvares nu alweer drie jaar geleden met yoga begon. Fie Hoevenaar (67) had juist 's nachts last. ,,Ik sliep slecht, lag voortdurend te piekeren. Maar ik heb niets om over te piekeren, ontspannen lukte me gewoon niet. Slaaptabletten mochten niet langdurig van de huisarts, die zijn verslavend. En gymmen... dat was alleen maar een beetje springen en doen.'

Na de inspannende oefeningen mogen de cursisten liggend bijkomen. Van Lien speelt zachtjes gitaar en geeft aanwijzingen. ,,Richt je aandacht van binnenuit naar je voet, je bovenbeen, en ontspan je. Richt je aandacht naar je bekken, je billen, je geslachtsorganen, en ontspan je.' Ten slotte zingen de cursisten samen een mantra nu in het Engels om de positieve energie door te geven.

May the long time sunshine above you

All along surround you

And the pure light within you

Guide your way on

Bulterman, achteraf: ,,Ik kan niet zeggen dat mijn man enthousiast is.' Zij vertelt er thuis van alles over, maar hij reageert er gewoon niet op. Maar werkt het desondanks wel, de yogales? ,,Nee.' Niet? ,,Oh, sorry, toch wel. Ik word wat hardhorend.'

Maar of zijn cursisten het echte spirituele gevoel krijgen, betwijfelt de docent. ,,Wat zij beleven, komt niet in de buurt van het Goddelijke. Maar goed: ze babbelen tijdens de les ten minste wat minder. Het zijn zúlke kippen.'