Baarn vreest kaalslag

Kaalslag dreigt in Baarn. Als alle bezuinigingen doorgaan die het college van B en W heeft voorgesteld, wordt er diep ingegrepen in het Baarnse sociale leven. Die vrees spraken bewoners en instellingen gisteravond uit in een vergadering van de raadscommissie op het Baarnse stadhuis.

Op de agenda stond het project `Keuzes Maken', waarin het college voorstelt op 53 punten bezuinigingen door te voeren. Door tegenvallers moet er tot 2007 voor ongeveer 4,5 miljoen euro `omgebogen' worden. Meest omstreden onderdeel daarvan, bleek gisteren, is de verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) met 67 procent en het verminderen of schrappen van subsidies.

In de vergadering kwamen particulieren en achttien van de verenigingen en instellingen aan het woord die hun toekomst in gevaar zien komen, zoals theater De Speeldoos, de VVV, drie voetbalclubs, het basisonderwijs, de bibliotheek, de volksuniversiteit, het jeugd- en jongerenwerkcentrum en de muziekvereniging.

De vereniging `Groei en Bloei' denkt de voortuintjeskeuring niet meer voor alle inwoners te kunnen uitvoeren, muziekvereniging Crescendo vreest na 110 jaar de deuren te moeten sluiten. ,,Muziek op straat bij bijvoorbeeld dodenherdenking, Koninginnedag en Sinterklaas zal dan niet meer mogelijk zijn', zei de woordvoerder.

Theater De Speeldoos' gaf aan dat er meer bezuinigd moet worden dan er aan subsidie binnenkomt. Aangezien in dat geval hun onderkomen, ook wel `De huiskamer van Baarn' genoemd, verlaten moet worden, betekent dat ook dat circa twintig andere verenigingen en instellingen moeten verhuizen, omdat die bij hen ruimtes huren. Volgens de Kamer van Koophandel Gooi- en Eemland ,,haalt geen enkele gemeente het in zijn hoofd de ozb met 67 procent te verhogen.'

Vanavond reageert het college op het voorstel. Het definitieve plan wordt begin juli vastgesteld.

Gerectificeerd

Baarn

In het artikel Baarn vreest kaalslag (14 mei, pagina 7) staat dat een commissie van de Baarnse gemeenteraad op het stadhuis vergaderde. Dat was in het Baarnsch Lyceum.