17 ontvoerden Algerije nu vrij

Van de ruim dertig Europese toeristen die dit jaar in de woestijn van Zuid-Algerije werden ontvoerd, is ongeveer de helft weer vrij. Volgens de eerste berichten gaat het om tien Oostenrijkers, zes Duitsers en een persoon van wie de nationaliteit nog niet bekend is. De familie van de ontvoerde Nederlander, Arjen Hilbers, heeft geen bericht ontvangen.

De premier van de Oostenrijkse deelstaat Salzburg, Franz Schausberger, heeft vandaag voor de Oostenrijkse radiozender ÖRF gezegd dat alle tien in Algerije vermiste Oostenrijkers nu vrij zijn. In Berlijn maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat zes van de zestien verdwenen Duitsers in de Duitse ambassade in Algiers zijn aangekomen.

Het Spaanse persbureau EFE heeft vanuit de Algerijnse hoofdstad Algiers gemeld dat zeventien toeristen bij een militaire actie vandaag in de vroege ochtend zijn bevrijd in de regio Tamanrasset, circa 1550 kilometer ten zuiden van Algiers. Negen ontvoerders zouden daarbij zijn gedood.

Een Duitser was enkele dagen geleden de laatste toerist die in Algerije verdween. Daarmee kwam het aantal vermisten op 32. Er zijn behalve de Duitsers en Oostenrijkers, vier Zwitsers, een Nederlander en een Zweed in de Algerijnse Sahara verdwenen.

De eerste groep die spoorloos verdween, bestond uit de Nederlander Arjen Hilbers, vier Zwitsers en vijf Duitsers. Van hen werd op 21 februari voor het laatst iets vernomen vanuit de plaats Ouargla, 750 kilometer ten zuidoosten van Algiers. Vervolgens verdwenen elders in Algerije ook reizigers of reisgezelschappen. Het ziet ernaar uit dat de ontvoerders van Hilbers niet dezelfde zijn als de ontvoerders van het Oostenrijkse gezelschap.

De 35-jarige Arjen Hilbers maakte in gezelschap van drie Duitse vrienden een motortocht door de Sahara. De drie Duitsers zijn tegelijkertijd verdwenen. De familie had het laatst op 17 februari contact met Arjen. Hij was van Illizi op weg naar Amenas. Het gezelschap reisde zonder gids.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ging altijd uit van een ontvoering, al werd dit nooit bevestigd. Het gebied waarin het gezelschap is verdwenen, is zeer zuidelijk gelegen, grenzend aan Niger. In deze regio zijn smokkelaarsbenden actief. Van de paarswitte motorfiets van Hilbers, of van de motorfietsen van zijn drie Duitse vrienden, ontbreekt ieder spoor. Wel is een auto van een ander verdwenen gezelschap teruggevonden.