Zeker 20 doden in Riad bij zelfmoordaanslagen

Bij gelijktijdige zelfmoordaanslagen op drie wooncomplexen voor westerlingen in de Saoedische hoofdstad Riad zijn vannacht ten minste twintig mensen, onder wie tien Amerikanen, gedood en tientallen gewond.

De aanslagen hadden plaats vlak voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, in Riad arriveerde. Powell verklaarde vanochtend dat de aanslagen het stempel droegen van Osama bin Ladens moslimextremistische terreurnetwerk Al-Qaeda. Al-Qaeda heeft verscheidene malen gecoördineerde zelfmoordaanslagen gepleegd, zoals die van 11 september 2001 in New York en Washington. De VS kondigden twee weken geleden juist de terugtrekking aan van hun troepen uit Saoedi-Arabië. De Amerikaanse aanwezigheid in het geboorteland van de islam was een verklaarde steen des aanstoots voor de in Saoedi-Arabië geboren Bin Laden. Amerikaanse militairen zijn in de jaren negentig doelwit geweest van aanslagen door Al-Qaeda. ,,Terrorisme heeft de hoogste prioriteit voor ons allemaal, en we zullen niet rusten voor we deze bedreiging voor ons allen hebben aangepakt'', zei Powell na aankomst in Riad. In het kader van de strijd tegen het terrorisme voerden de VS dit voorjaar hun oorlog tegen Saddam Hussein.

De daders reden kort voor midddernacht schietend in auto's vol explosieven langs gewapende bewakers de wooncomplexen binnen en brachten de voertuigen tot ontploffing. Daarbij werd veel schade aangericht. Hoeveel daders er waren was omstreeks het middaguur nog onduidelijk. Een Amerikaanse functionaris zei dat er vier ontploffingen waren geweest. Een daarvan zou een Saoedisch-westerse onderneming als doelwit hebben gehad.

De Saoedische minister van Binnenlandse Zaken, prins Nayef, bracht de aanslagen in verband met een voortvluchtige groep van 19 vermeende aanhangers van Al-Qaeda, in meerderheid Saoediërs. Zij worden gezocht in verband met de ontdekking in Riad van een grote wapenvoorraad. De regering maakte destijds bekend dat de wapens waren bedoeld voor aanslagen op de Saoedische koninklijke familie, en Amerikaanse en Britse belangen.