Zakenbank Bear Stearns in overtreding

De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns heeft vorige week, tegen de afspraken met het openbaar ministerie in, een eigen analist ingezet om een beursemissie aan te prijzen.

De actie van de zakenbank staat haaks op de veelomvattende overeenkomst die de grote zakenbanken Wall Street eind vorige maand sloten met beursautoriteiten en justitie om belangenverstrengeling uit te bannen, zoals de oneigenlijke vermenging van `neutrale' effectenanalyse en reclame voor een aandelenemissie.

James Cayne, het hoofd van Bear Stearns, verontschuldigde zich gisteren voor deze misstap bij Eliott Spitzer, de procureur-generaal van New York en een van de grootste voorvechters van hervormingen op de financiële markten om misleiding van beleggers te voorkomen.

James Kissane, hoofd van de technologiegroep op de onderzoeksafdeling van Bear Stearns, had in een webcast, een uitzending op internet, de loftrompet gestoken over IPayment, een bedrijf dat creditcardbetalingen afhandelt voor kleine ondernemers in de Verenigde Staten. Die webcast maakte deel uit van IPayments roadshow, de gebruikelijke rondgang langs professionele beleggers om interesse te wekken voor een nieuw fonds. Gisteren lekte het uit via The Wall Street Journal.

,,Ik vind het verbijsterend dat je een analist mee kan laten doen aan een roadshow'', aldus Stephen Cutler, woordvoerder van de Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse beursautoriteit. ,,Dat de schikking met de Wall Street-banken nog niet officieel van kracht is, doet niets af aan mijn teleurstelling.''

De overeenkomst tussen de zakenbanken op Wall Street en het openbaar ministerie houdt onder meer in dat het onderzoek, en zelfs de fysieke aanwezigheid, van analisten niet meer mag worden gekoppeld aan promotionele activiteiten van zakenbanken. Dit is afgesproken om partijdigheid in de aanbevelingen van analisten over het fonds te voorkomen. Bear Stearns, een van de kleinere banken, betaalt als onderdeel van de schikking tachtig miljoen dollar boete. De nieuwe regels treden op zijn vroegst over zestig dagen in werking.

Eerder waren de banken Morgan Stanley en Merril Lynch al op de vingers getikt door de SEC, omdat hun topmannen na de overeenkomst met de autoriteiten uitspraken deden die erop wezen dat zij de nieuwe regels niet serieus nemen.