Zahir Shah nog steeds bereid

De Afghaanse ex-koning Zahir Shah, inmiddels 88 jaar, is nog steeds bereid een leidende rol in zijn land te spelen. Hij moet daartoe wel worden uitgenodigd. Plannen om zich kandidaat te stellen in de algemene verkiezingen van volgend jaar heeft hij niet.

Een naaste medewerker van de Pathaanse ex-koning heeft dat gezegd tegen het persbureau Reuters. ,,Zijne majesteit heeft herhaaldelijk gezegd dat hij zichzelf niet naar voren zal schuiven als kandidaat, maar hij heeft ook altijd gezegd een leiderschapsrol te aanvaarden als het volk daar om vraagt'', aldus de medewerker.

Zahir Shah werd dertig jaar geleden onttroond bij een staatsgreep door zijn neef en zwager Daoud, en verbleef sinds die tijd in ballingschap in Rome. Vorig jaar april, na de verdrijving van de Talibaan, keerde hij terug naar Kabul. Ook toen toonde hij zich bereid een leidende rol op zich te nemen, maar op de loya jirga, de grote vergadering van Afghaanse stamhoofden en leiders, werd hij in juni, mede onder zware Amerikaanse druk, op een zijspoor gezet. De verkozen interim-president Hamid Karzai, gaf hem wel de eretitel van `Baba-i-Millat' (Vader van de Natie).

In sommige Pathaanse kringen, waar onvrede heerst over met name de Tadzjiekse dominantie in de regering, wordt Zahir Shah beschouwd als een wenselijke kandidaat om de natie bijeen te houden. De verkiezingen in Afghanistan staan voor komend jaar op de agenda. Maar de voorbereidingen moeten nog beginnen. In Afghanistan is het nog steeds erg onrustig, met rivaliserende regionale krijgsheren, en aanslagen van Talibaan. Vanochtend nog raakten in Kabul twee soldaten van de vredesmacht ISAF gewond toen onbekende schutters het vuur openden.