Wolfgang Rihm

Wolfgang Rihms Tutuguri voor spreekstem, koor en groot orkest was meteen in het begin van de jaren tachtig een groot succes, tot in de Verenigde Staten toe.

Het Poème dansé is gebaseerd op het gelijknamig gedicht van Antonin Artaud, schepper van het Theater van de Wreedheid (1933), meer cultus dan toneel, meer metafysische wreedheid dan puur sadisme. Onderwerp: ,,De rite van de zwarte zon exploderend in een gat in de aarde.'' Dreiging klinkt alom. Op een lange rust volgt geheid een harde klap. Terecht staan dan ook de zes slagwerkers apart vermeld. Al in de eerste aanroeping spelen ze een belangrijke rol die alleen maar intenser wordt naarmate de muziek een stugger en naakter karakter krijgt.

Achter elkaar gespeeld is het wat teveel aan benauwenis, maar de uitvoeringen door de ensembles van de Südwest Rundfunk Stuttgart zijn ronduit subliem.

Wolfgang Rihm: Tutuguri, Hänssler Classic 93.069